PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2024 8:19:00

Mezi veřejně prospěšné neziskové organizace rozdělíme 55 milionů

Mezi veřejně prospěšné neziskové organizace rozdělíme 55 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj odstartovalo příjem žádostí o poskytnutí dotace pro rok 2024 z programu na podporu nestátních neziskových organizací (NNO). Díky dřívějšímu spuštění budou mít dostatek prostoru pro realizaci svých projektů.

 Prostředky se rozdělí mezi aktivity v oblasti bezbariérového užívání staveb, poradenství v bydlení, udržitelného rozvoje regionů, měst a obcí nebo cestovního ruchu.

„Neziskový sektor je pro Ministerstvo pro místní rozvoj důležitým partnerem. Řada našich veřejných politik by se bez něj realizovala jen těžko nebo vůbec. Prospěch z této spolupráce mají hlavně běžní lidé, loni i díky této spolupráci například Klub českých turistů pokračoval ve značení turistických tras. Česká asociace paraplegiků zase poskytovala online i osobní poradenství vozíčkářům a rozvíjela aplikaci VozejkMap. Věřím, že v příštím roce na tyto a další úspěšné projekty navážeme,” prohlásil vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

O podporu mohou žádat neziskové organizace s projekty na aplikaci bezbariérové vyhlášky, zejména ve spolupráci se stavebními úřady. Sem spadají činnosti, které vedou k odstranění nebezpečných míst a architektonických bariér ve stavbách. MMR poskytne prostředky také na aktivity spojené s vyhodnocováním a poskytováním metodických informací o bezbariérovém prostředí pro osoby s omezenou schopností pohybu nebo orientace.

Program podpoří dále NNO, které organizují například odborná školení a semináře zaměřené na poradenství a zvyšování kvalifikace poskytovatelů poradenství v bydlení. To je velkou pomocí zejména pro znevýhodněné skupiny lidí na trhu s bydlením.

Dotační titul poskytne prostředky také na iniciativy, které sledují principy udržitelného rozvoje. Přednost mají projekty zaměřené na aplikaci a propagaci chytrých řešení. Dále budou preferovány projekty, spojené se zaváděním strategického plánování a řízením územního rozvoje nebo se zaměřením na vytváření podmínek pro regionální management.

V oblasti cestovního ruchu program poskytne prostředky na obnovu turistického značení, koordinaci napojení dálkových cyklotras v ČR na evropské dálkové trasy a s tím spojené marketingové aktivity. Dále mohou získat podporu NNO, které se zasazují o zvyšování odolnosti a udržitelnosti cestovního ruchu, například zpracovávají strategické dokumenty, podporují zavádění a rozvoj klasifikačních a certifikačních systémů a zavádí opatření, která vedou k udržitelnému cestovnímu ruchu.

Příjem žádostí probíhá do 31. ledna 2024 (12:00). Žádost o dotaci můžete podávat prostřednictvím datové schránky MMR. Výzvu najdete na odkazu ZDE. Formulář žádosti prosím vyplňte v internetové aplikaci DIS ZAD (ZDE).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama