PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2020 23:00:00

Nechápu, jak premiér může k poslancům mluvit tímto způsobem

Nechápu, jak premiér může k poslancům mluvit tímto způsobem

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové. Já bych chtěl reagovat na vystoupení pana premiéra Babiše, a to v několika rovinách. Já jsem měl možnost se teď bavit s některými diplomaty, kteří jsou v České republice, kteří se koukají na ta velká čísla a říkají: Hele a vy to zvládáte docela dobře. Jo navenek to vypadá dobře. No proč? Protože ta zátěž, která vznikla složitým obdobím koronakrize se prostě distribuuje na ty všechny další patra, která následně potom nesou tu finanční zátěž, zatímco pan premiér Babiš může říkat: My jsme to celé zvládli.

Ale spousta otázek zvládnutí krize je, že jedni občané dluží druhým občanům, jedni dluží někde na nájemném, někomu se to odkládá, a nakonec to všichni zaplatí. A pan premiér bude moci říct, my jsme to celé zvládli. A tímto způsobem, kde se skutečně hovoří o tom, že budou mít ministerstva nějaké dotační tituly, kterými vrátí prakticky obci peníze, které tímto návrhem berou, bude moci zaznít co? My tam cpeme peníze, my tam futrujeme peníze. Budou moci vystupovat ministři a říkat - vymysleli jsme skvělý program na výstavbu.

Já jsem teď schvaloval nějaké výsledky z Ministerstva pro místní rozvoj na výboru pro veřejnou správu a byli tam zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a bavili jsme se, kolik těch smluv na tu výstavbu bylo uzavřeno v tom minulém roce. Teď se tam přilévají nějaké peníze. V čem je problém, proč to ty obce nemohou zpracovat? Protože je to náročné a zrovna výstavba jsou poměrně velké projekty, tedy investiční, a ani tam se ty žádosti směrem dotačními tituly nedají takto jednoduše zpracovávat.

Proto my jsme o tu přímou pomoc a podporujeme i tu senátní verzi z toho důvodu, že skutečně tohle není otázka toho, aby jednotliví ministři vystupovali na tiskovkách s různými marketingovými hesly pětadvacítka, výstavba a hnutí ANO dělalo tady skrze své ministry - nebo někteří tedy nejsou členy hnutí - velkou šou, aby potom složitě administrativně vracelo peníze. Protože o nic jiného, než o ty tiskovky a o tu prezentaci ministrů vlády Andreje Babiše nejde.

A druhá věc, a omluvte mě, navážu možná i na nějaké předřečníky. Já jsem v životě nevěřil, že jako relativně ještě mladý člověk, který má rád legraci a který není žádný suchar, budu se ze své pozice snažit dovychovat trochu pana premiéra České republiky - v tuto chvíli tedy - pana premiéra Babiše. Já zvládnu, když je někdo dobrý řečník a má dobrou formu. Anebo není dobrý řečník, ale ta jeho řeč má nějaký obsah. Jedno nás pobaví, druhé nás poučí. Já jsem u pana premiéra tedy neviděl ani formu, ani obsah. Nechápu, jak se premiér České republiky zde může jako ležérně, jako někde v hospodě, opřít o stůl a takhle si tady s poslancema povídat, házet tady nesmysly, tu nakopnout Prahu, tu nakopnout nějakého starostu. Já jsem přemýšlel - minule jsem se tady trošku zastával pana Ferjenčíka, protože to je chování ministrů vlády Andreje Babiše, tady zažíváme poměrně často. Vy máte nějaké speciální kurzy na to, trénujete to nějakým způsobem? Já říkám ten obsah, dobře. Ale prostě nechápu, jak premiér může k poslancům mluvit tímto způsobem, hrát si tady na jakéhosi hochštaplera.

Jednak to jsou tedy peníze daňových poplatníků. To nefutruje vláda. I peníze na krajích, i peníze v obcích. To vydělali občané a firmy v České republice. Prosím vás, pane premiére, chovejte se v té Poslanecké sněmovně - i když tady nechcete vystupovat - alespoň slušně, zachovejte tu formu. A mě fakt zaráží, že to musím říkat zrovna já. Ale já jsem neviděl, že by tady někdo šel do takovéhle roviny prostě žoviálnosti a urážlivého chování. To je prostě nepředstavitelný. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama