PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2010 11:41:20

Pirátský útok na Českou televizi – Politické spektrum: Korupce v ČR

Pirátský útok na Českou televizi – Politické spektrum: Korupce v ČR

Postřehy z natáčení politické debaty na téma protikorupční balíček pana ministra Peciny. (Zubová - DSZ, John - VV, Bartoš - ČPS)



I když televizní obrazovka není právě naše moře, s radostí jsem přijal pozvání do pořadu Politické spektrum (v pořadí jako již třetí pirát, za což má redakce zpravodajství ČT, naše veliké pirátské díky). Vědom si faktu, že je to bohužel ten typ pořadu kde si (a to nezávisle na zvoleném tématu), buď všichni navzájem pláčou na rameni nebo společně nadávají, v lepším případě si jen navzájem notují v tom, jak jsou dobří, a jak by cokoliv dělali lépe. Vyrazil jsem za doprovodu dalšího spolupiráta-fotografa (mít krytá záda je vždy lepší) směr Kavčí hory.

Těšil jsem se na možné setkání s Milošem Zemanem, ale avizovaná účast SPO se bohužel nekonala. U stolu jsme si nakonec společně sedli v sestavě: paní poslankyně Zubová za DSZ, Radek John, předseda Věcí veřejných, sličná moderátorka slečna? Veronika Parouková a já, coby současný kapitán flotily
ČPS.

Téma tohoto dílu lze bezesporu označit za velmi aktuální, a to zejména nyní před trojicí voleb, které nás v tomto roce čekají. Korupce a protikorupční balíček sic. pana ministra Peciny. Aktuální převážně pro to, že o něm všichni čile hovoří, ale bohužel, pouze hovoří. Má smysl o tomto problému veřejně diskutovat? Pokud ano, tak s kým? S těmi, kterým korupce nejvíce vyhovuje, ale kteří se sami “aktivně“ staví do čela boje proti ní? S těmi, kteří předkládají zcela nerelevantní návrhy řešení veřejnosti a médiím, jako alibi, že něco s korupcí dělají?

Od neparlamentních stran, kterým je často vyčítáno, že proti korupci brojí, ale sami pokud by dostali moc, s korupcí nic dělat nebudou bych očekával radikálnější přístup, než ten, který jsem měl možnost vyslechnout v této půlhodinové debatě. Zajímá občany nějaký agent provokatér? Zajímá někoho institut korunního svědka? Piráty a doufám, že nejen piráty, přece zajímá nejvíce kdo, komu, kolik a za co. Proč nemáme kontrolu na svými penězi, proč jsou největší finanční operace státu (ať se jedná o dálniční systém, nákup bojových vozidel, nebo pouhý autopark České pošty) vždy zahaleny rouškou tajemství? Kde se dovolat osobní zodpovědnosti lidí, kteří jsou pod těmito, často nevýhodnými operacemi podepsáni. Očekával bych na tyto otázky jasné a konkrétní odpovědi. Těch jsem se však v této diskuzi,
zatímco jsem se snažil vysvětlovat naše témata transparence a otevřeného státu, vyjma náznaků ze strany spoluaktérů příliš nedočkal.

 

Politické spektrum bude Česká televize vysílat v sobotu 6. 2. 2010 od 18:31 na programu ČT24.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama