PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2019 11:21:00

Svoboda si vždy cestu najde

Svoboda si vždy cestu najde

Komentář na facebookovém profilu k 30. výročí 17. listopadu 1989

 Jak by naše země vypadala, kdyby neproběhla Sametová revoluce? Česká republika není izolovaný stát. Období kolem roku 89 bylo politickou nutností, neboť systém překročil své limity. To se projevilo prakticky v celé Evropě a bylo završeno rozpadem Sovětského svazu. Lze tedy předpokládat, že by ke změnám dříve či později došlo i bez revoluce. Středoevropská země by totiž vzhledem ke svým sousedům těžko držela své občany zcela v izolaci, takže změna by probíhala, akorát by byl vývoj několikanásobně zbržděn. A to by byla obrovská škoda.

Předpokládal bych, že by docházelo k větším střetům svobodomyslně naladěných lidí se systémem reprezentovaným vládnoucí elitou libovolného jména. Však se můžeme podívat na země, kde transformace probíhala později, například v době arabského jara. Tam už myšlenky, organizace či šíření informací nesla nová média: internet, sociální sítě a další nové prostředky komunikace.

Kdyby systém nepraskl, se svou povahou bych měl asi vážnější problémy už na základce. Musím přiznat, že i čerstvě po 89 do školních prostor liberalizace v myšlení pronikala velmi pomalu. V některých institucích není moc ani dnes.

Vzhledem k tomu, že jsem měl vždy už jako malej tendence zpochybňovat status quo, asi bych pěkně narazil už na přelomu dospělosti. Neměl bych možnost za peníze, které si moji rodiče tenkrát snad i půjčili, studovat rok v USA a patrně bych asi neměl možnost studovat teologii a filosofii. Kde bych dnes byl? Určitě ne ve Sněmovně. Na druhou stranu svoboda si vždy cestu najde, a i přes normalizaci, která by asi pokračovala, bych se s menšími možnostmi angažoval v občanské společnosti za hranicí legality.

Ale dopadlo to naštěstí jinak.

Přál bych si, abychom s Piráty přispěli k tomu, aby v naší zemi nikdo nevzpomínal na dobu nesvobody s nostalgií, ale abychom žili v zemi, kde všichni cítíme, že svoboda stojí za to. A stojí za to se o ni prát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama