PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2020 5:35:00

Že paní ministryně neukáže alespoň trochu pokory

Že paní ministryně neukáže alespoň trochu pokory

Komentář na facebookovém profilu k vystoupení ministryně fiancí Aleny Schillerové v Otázkách Václava Moravce

 Sledoval jsem v OVM paní ministryni Schillerovou. Že paní ministryně neukáže alespoň trochu pokory (a veliká část vládní ANO crew s ní).

Polovinu řešení měla po schůzkách s námi - opozicí od nás na stole před více než měsícem a mohla je akceptovat v první vlně schvalovaných zákonů v legislativní nouzi, nebo pak v druhé, když už o nich měsíc věděla.

Stále je pro ANOfert tým důležitější, komu se nakonec bude tleskat, než faktická pomoc - jednoduše, včas a bez ovací.

To je tak, když tito lidé měří úspěšnost vyvedení ČR z krize přes aktuální výsledky volebních průzkumů a plán otevírání obchod a provozoven podle toho, že je pan Šimáně premiérův kámoš a že jim píše hodně pejskařů.

Za Piráty jsme na stůl předložili výběrem:

  • Sociální dopady ZDE
  • Ekonomika a finance ZDE

Fakt dokážu za opozici v době “před virem", kdy celá republika a hlavně lidé nezakoušeli takto hlubokou krizi (i když 40 % lidí patří do skupiny strádající a ohrožení trvale), tak nějak tolerovat, že vláda vše od opozice (nejen od Pirátů) zařízne, a pak si to v horší variantě a výrazně později předloží sama a machruje.

I když třeba u pirátského návrhu novely exekučního řádu, na kterém jsme makali 10 měsíců, mě i v době před korona-krizí tenhle postup přijde vůči téměř milionu lidí s exekucemi s prominutím jako žonglování s životy lidí a jejich rodin. Bohužel to, že se nenovelizovalo již před půl rokem, pocítí lidé 2x právě v souvislosti s dopady krize, neboť do spirály dluhů začnou padat lidé a rodiny, co to doposud dávali.

Ale proč tento postup aplikuji i teď? Dnes zde máme obrovské skupiny lidí a firem, co se napřímo dostaly do existenčních potíží, nebo jim vláda plošnými zákazy znemožnila existovat. Zodpovědnosti se za to vláda však v řadě případů zříká, nebo ji přehodí zase na jiné skupiny lidí. Spousta doposud ekonomicky soběstačných fungujících lidí to už zabalila.

Bude to pomalu 2 měsíce a některé skupiny občanů a firem nedostaly ani elementární pomoc. DPP a DPČ, co platí pojištění a neměli možnost čerpat ani ošetřovné, malá s.r.o. ale i větší firmy, které drtí nemožnost splácet nájem v komerčních objektech, firmy, které neměly možnost dosáhnout na programy COVID I ani COVID II a v programu “Finančáku“ Pětadvacítka pro OSVČ již v tuto chvíli, tj. po měsíci a půl, pomoc neleží. Skupině lidí, co měla OSVČ jako vedlejší činnost a nějaký malý úvazek na dohodu, se vláda vysmála a na poslední schůzi jim pomoc skrze návrh ČSSD upřela.Třeba OSVČ konzultant, co někde učil pár hodin měsíčně a předával tak studentům své know-how. Na těchto lidech vládě evidentně nezáleží. Asi to není „cílovka“.

On i ten kurz-arbeit, kdy se musíte vyvázat z jakéhokoliv budoucího uplatnění požadavku na náhradu, je tak trochu “eklhaft“.

Zatímco se tady ve “vládních kruzích“ hraje o potlesk a jednotliví ministři se nemůžou dohodnout, kdo měl nakoupit jaké zdravotní vybavení a komu, našinec má reálné obavy, že tato krize nebude uchopena jako šance změnit věci k lepšímu.

A šance na změnu tu je. Od restrukturalizace a směřování naší ekonomiky ke znalostní společnosti a výroby s vysokou přidanou hodnotou, přes transformaci vzdělávání směrem k dovednostem potřebným ve 21. století, či k efektivnímu využití programů environmentálního balíčku.

Ale mám obavy, že vláda chápe krizi jako šanci „mocných“, aby si ještě více upevnili své postavení, posbírali nebo levně skoupili, co popadalo, pomohli z eráru kámošům, který se nestihli před tím napakovat, nebo se jim některé kšefty z poslední doby úplně nepovedly.

Bohužel i jako šanci k likvidaci občanského světa, který už od Klause st. leží politikům v žaludku (neziskový sektor sociálních služeb např. ještě nedostal peníze na tento rok, přitom převzal řadu agend, které stát v době krize úplně odignoroval) a čehokoliv, co v podnikání není ze své podstaty „holdingového typu“. Dříve tak oblíbené zaklekávání vlastně nemusí být ani potřeba, viďte paní Schillerová a pane premiére Babiši.

Snažím se s optimismem hledět k dalšímu jednání sněmovny s vírou, že ještě v pondělí vláda stihne zakomponovat do svých návrhů opatření, o kterých jsme hovořili již před měsícem. My jsme přípravami na toto jednání strávili stovky hodin.

Díky za nasazení všech, kteří drží nad vodou sebe a často i ostatní. Naše politická a mediální síla nemusí být v tuto chvíli dostatečná, abychom to vše přetlačili, ale nepolevujeme. Protože ani občanská společnost nepolevuje. Jsme schopný „národ“ nehledě na to, kdo “nás řídí“.

Do nového týdne všem hodně sil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama