PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2019 13:27:00

Školy se mohou zapojit do prestižního programu DofE

Školy se mohou zapojit do prestižního programu DofE

Žáci a studenti škol v Královéhradeckém kraji se mohou účastnit prestižního vzdělávací programu The Duke of Edinburgh‘s International Award Czech Republic Foundation (DofE), který podporuje osobní rozvoj mladých lidí v oblasti volnočasových aktivit.

 Memorandum o spolupráci dnes podepsal hejtman Jiří Štěpán a ředitel nadace DofE Tomáš Vokáč. Každou zapojenou školu kraj každoročně podpoří částkou 10 000 korun.

„Každý mladý člověk má svá přání a sny, které si díky účasti v DofE může splnit. Program vede mladé lidi k zážitkům, rozvoji osobnosti a ke smysluplnému trávení volného času. Naučí je, že vytrvalým úsilím a prací na sobě může každý dosáhnout i těch nejambicióznějších cílů. Úspěšné zvládnutí programu určitě zaujme i budoucího zaměstnavatele, protože samotný certifikát dokládá, že mladý člověk má za sebou dlouhodobou práci na rozvoji svých schopností a talentu,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

V Královéhradeckém kraji dosud byly do programu DofE zapojeny dvě školy, a to Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové a Lepařovo gymnázium v Jičíně a také osm institucí jiných zřizovatelů. Nově se přidalo gymnázium ve Dvoře Králové nad Labem a tamní Základní škola Strž. Zapojení do programu hodnotí ředitelé škol pozitivně.

„Chtěli bychom, aby programem prošlo co nejvíce dětí a  mládeže, a proto chceme školy motivovat k účasti každoročním finančním příspěvkem ve výši 10 000 korun,“ doplňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství. Podle jejích slov vzniknou i díky krajské podpoře ve školách nová centra, kde budou mladí lidé pod vedením odborných lektorů usilovat o zlepšení svých schopností a dovedností ve čtyřech provázaných oblastech (sport, talent, dobrovolnictví, dobrodružná expedice).

„Studenti se zlepšují v tom, co je zajímá: učí se nový cizí jazyk, rozvíjejí prezentační dovednosti, hrají na hudební nástroje. Jiní se zlepší v běhání, týmových či individuálních sportech, nebo dokonce přeplavou Gibraltarský průliv. Oblast dobrovolnictví je přirozenou součástí programu, ve které se mladí lidé zapojují do dobročinných akcí v  domovech pro děti i seniory. Cestování zájemce vyvede z dosahu civilizace, kde čelí výzvám a různým překážkám,“ vysvětluje ředitel nadace Tomáš Vokáč.

The Duke of Edinburgh‘s International Award je obecně prospěšnou společností realizující prestižní program neformálního vzdělávání pro mladé lidi. Jeho smyslem je celkový rozvoj mladého člověka a  přivedení mladých lidí k rozmanitým volnočasovým aktivitám. V roce 1956 ho založil princ Filip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II. Nyní je do programu zapojeno přes osm milionů účastníků, a to ve více než 140 zemích po celém světě. V České republice se DofE účastní 3800 žáků a studentů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama