PhDr. Kateřina Jacques

Kdo nezažil tmu, ani světlo neuvidí.
  • Hlavní město Praha
  • Petiční výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2010 17:29:15

Prvnizpravy.cz - Klaus na podpis dohody nepozval zelené

Prvnizpravy.cz - Klaus na podpis dohody nepozval zelené

Na ceremoniál při příležitosti podpisu odzbrojovací dohody START byli pozváni všichni předsedové parlamentních výborů a stran, vyjma zelených.

Na čtvrteční slavnostní podpis odzbrojovací dohody START mezi prezidenty Ruska a Spojených státůamerických ve Španělském sále Pražského hradu byli pozváni také mnozí ústavní činitelé. Včetně poslanců a senátorů. Kancelář Pražského hradu ale nepozvala zástupce Strany zelených: předsedkyni sněmovního výboru pro evropské záležitosti Kateřinu Jacques (SZ) a předsedu SZ Ondřeje Lišku. Všichni ostatní předsedové parlamentních výborů a stran přitom pozváni byli.

Prvnizpravy.cz před začátkem ceremoniálu zaslaly dotazy týkající se nepozvání zástupců SZ řediteli Tiskového odboru Pražského hradu Radimu Ochvatovi. Případné odpovědi budeme publikovat.

"Co k tomu dodat? Ostuda," komentuje na svém webu tuto skutečnost Respekt.cz. Na sociální síti Facebook se proti jednání prezidenta ohradili někteří uživatelé. Označili za nestandardní, aby prezident selektoval pozvané na základě stranické příslušnosti nebo sympatií či antipatií.

Předsedkyně výboru by navíc na ceremoniálu nezastupovala politickou stranu, ale zákonodárce napříč spektrem, kteří jsou členy výboru. V čele výboru Jacques uspořádala akce, které politici různých názorů označili za pokus o odbourání bariér mezi rozličnými stranami: kupříkladu veřejné slyšení kandidátů všech parlamentních stran na eurokomisaře či diskusi europoslanců s poslanci, zástupci vlády a dalšími vrcholnými činiteli o spolupráci na evropské úrovni. Žádné vyhrocení situace se tudíž na Hradě čekat nedalo.

Zelení navíc dohodu prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva vítají a akce by se podle svých vyjádření rádi zúčastnili. "Prezident Spojených států amerických Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes učinili pamětihodné gesto. Obě atomové velmoci se dohodly na snížení počtu svých atomových zbraní o 25 %.

Smlouva Nový START stanovuje vedle omezení počtu nukleárních hlavic na přibližně 1.550 také kontrolní mechanismy a oboustranné sdílení informací o testování raket. USA a Rusko tak jasně převzaly vedoucí roli v procesu odzbrojování a posílily záruky celosvětové bezpečnosti," je uvedeno ve společném prohlášení české SZ a zelených v Evropském parlamentu.

Mluvčí Skupiny zelených v Evropském parlamentu pro bezpečnostní politiku Reinhard Bütikofer k tomu dodal, že zelení by rádi viděli členské země Evropské unie a NATO aktivněji zapojené do procesu jaderného odzbrojování.

"Jaké záruky nabídnou evropské atomové velmoci Francie a Velké Británie? Jaké kroky udělají špičky NATO v Talinu v rámci evropské iniciativy pro odstranění taktických atomových zbraní v Evropě? Anebo zůstanou Evropané zase jen v roli komentátorů a diváků?" uzavřel Bütikofer.

Prvnizpravy.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama