PhDr. Kateřina Jacques

Kdo nezažil tmu, ani světlo neuvidí.
  • Hlavní město Praha
  • Petiční výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2010 19:31:12

Skupina přátel Tibetu chystá sněmovní akci na Den Tibetu

Skupina přátel Tibetu chystá sněmovní akci na Den Tibetu

Poslankyně Kateřina Jacques a poslanec Marek Benda navrhli zařadit dva body na jednání sněmovny ohledně Tibetu. Sněmovna je odmítla, skupina chystá další kroky.

Tisková zpráva Skupiny přátel Tibetu Parlamentu ČR, kterou vede poslankyně Kateřina Jacques (SZ).

Jménem Skupiny přátel Tibetu Parlamentu ČR navrhli poslanci Marek Benda a Kateřina Jacques zařazení dvou nových bodů na jednání 75. schůze Poslanecké sněmovny. Oba body se týkají Dne Tibetu, který každoročně připadá na 10. března, coby vzpomínka na násilně potlačené povstání Tibeťanů v roce 1959.

Prvním bodem byl návrh usnesení Poslanecké sněmovny o vyvěšení tibetské vlajky na hlavní sněmovní žerď. Přesně tak, jak se tomu každoročně děje na budovách radnic měst a obcí a některých krajů po celé České republice v rámci mezinárodního projektu Vlajka pro Tibet. "Osobní svědectví dalajlamy i dalších Tibeťanů svědčí o tom, že pomáhají i symbolické akce," uvedla Kateřina Jacques.

Druhým bodem, navrženým na jednání, bylo prohlášení k situaci v Tibetu v roce 2010. Poslanecká sněmovna na porušování lidských práv v Tibetu upozornila již usnesením ze dne 1. dubna 2008. "Parlament není vázán žádnými diplomatickými omezeními, a právě proto má možnost, a možná i povinnost, upozorňovat na záležitosti světové politiky, jako je Tibet," uvedl člen Skupiny přátel Tibetu Parlamentu ČR Tomáš Dub (ODS) v souvislosti s bodem programu, který přednesl poslanec Benda.

Vzhledem k tomu, že ani jeden z návrhů nezískal dostatečnou podporu, rozhodli se členové a členky Skupiny přátel Tibetu pro následující kroky:

Akci Vlajka pro Tibet podpoří individuálně tak, že na svoje poslanecké lavice umístí vlaječku Tibetu během zasedání schůze po celý den 10. března 2010.

Návrh rezoluce se pokusí zařadit na program schůze ještě dne 10. března 2010 ráno.

Ve středu 10. března 2010 se na toto téma koná od 14 hod. v Atriu v PSP ČR tisková konference.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama