PhDr. Kateřina Jacques

Kdo nezažil tmu, ani světlo neuvidí.
  • Hlavní město Praha
  • Petiční výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2010 17:45:18

Zelení chtějí pomoci vykořisťovaným migrantům

Zelení chtějí pomoci vykořisťovaným migrantům

Pod záštitou poslankyně Kateřiny Jacques se v Poslaneckém klubu SZ dne 2. 3. 2010 uskutečnil seminář Odborné sekce pro lidská práva SZ Obchodování s cizinci, vykořisťování cizinců na pracovním trhu.

Tisková zpráva Sekce pro lidská práva SZ

Pod záštitou poslankyně Kateřiny Jacques se v Poslaneckém klubu SZ dne 2. 3. 2010 uskutečnil seminář Odborné sekce pro lidská práva SZ Obchodování s cizinci, vykořisťování cizinců na pracovním trhu.

Odborná sekce pro lidská práva Strany zelených uspořádala 2. března 2010 v prostorách Poslaneckého klubu SZ pracovní seminář na téma Obchodování s lidmi, vykořisťování cizinců na pracovním trhu. Seminář se konal pod záštitou poslankyně Kateřiny Jacques (SZ) a byl určen členkám a členům SZ. Jeho cílem bylo napomoci definovat programové stanovisko strany k dané problematice, které bude v neděli 7. března předloženo Republikové radě SZ, jako programový podklad pro nově vznikající volební program.
Semináře se zúčastnili odborníci a odbornice převážně z neziskového sektoru. Konkrétně na semináři vystoupili zástupkyně a zástupci organizací La Strada, Klub Hanoi, Berkat nebo plzeňské Kontaktní centrum pro cizince. Vedle toho zástupce Odborového svazu Stavba ČR z ČMKOS nebo zástupkyně Ukrajinského odborového svazu.

Účastnice a účastníci semináře se nakonec shodli, že závažným problémem, který v ČR brzdí kvalitnější řešení problematiky obchodu s lidmi nebo vytváří snadné podmínky pro vykořisťování na pracovním trhu, je především neochota ČR ratifikovat některé mezinárodní úmluvy jako jsou například Úmluva Rady Evropy o opatřeních proti obchodování s lidmi nebo Mezinárodní úmluva OSN o ochraně práv všech migrujících pracovníků a pracovnic a členů jejich rodin.

V současnosti v ČR také vzniká nový problém v souvislosti s trestním zákoníkem, kde nově zavedená nahlašovací povinnost má dle navrhovatelů překazit trestní čin obchodování s lidmi. Ve skutečnosti ale naopak ohrožuje pracovníky a pracovnice z nevládních organizací a současně i obchodované osoby. Brání v navazování kontaktu mezi nimi a pomáhajícími organizacemi a nevytváří vhodné prostředí pro navázání hlubší důvěry mezi klientem a sociální službou ze strany pomáhající organizace. V neposlední řadě staví pracovníky a pracovnice v sociálních službách mimo zákon. V současné době jsou v Poslanecké sněmovně projednávány dva návrhy novel trestního zákoníku. V této souvislosti poslanec Martin Bursík (SZ) na semináři uvedl, že v rámci legislativního procesu se Strana zelených pokusí prosadit pozměňovací návrhy, které by obchodované osoby i pracovníky a pracovnice nevládních organizací chránily.   

V ČR existuje Národní strategie boje proti obchodování s lidmi (2008 ? 2011), která zahrnuje pravidelné meziresortní pracovní skupiny, odbor obchodu s lidmi a nelegální migrace nebo například Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi (národní referenční mechanismus od roku 2003). Přesto je situace v ČR nedostatečně řešena, což dokládá i fakt, že v loňském roce byl odsouzen za trestný čin obchodování s lidmi pouze jeden případ.
"Strana zelených se problematikou cizinců zabývá dlouhodobě. Jsme pro pestrost a různorodost společnosti. Zasazujeme se o pružnější a hlubší integraci cizinců s důrazem na jejich větší účast na správě obce a země a na lepší znalost češtiny. Chceme, aby ČR byla více ´otevřena´ multikulturní společnosti. Jsme pro zachování národní kultury - na druhou stranu nesmíme připustit vytvoření ghett a izolaci kultur jiných. Uvědomujeme si, že migrační politika v ČR není mezi některými voliči populární téma. Avšak SZ považuje situaci v ČR v této oblasti za tristní, a nejen proto usilujeme o její zlepšení," říká vedoucí Odborné sekce pro lidská práva SZ Josef Šmída.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama