PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2011 19:08:03

Bárta zřejmě porušil zákon o praní špinavých peněz

Bárta zřejmě porušil zákon o praní špinavých peněz

Předseda strany Věci veřejné Radek John neustále mluví o průhledném financování „jeho“ politické strany. To lze ale velmi snadno zpochybnit.

Především je naprosto neuvěřitelné, jakým způsobem nakládají čelní představitelé této vládní strany s finančními prostředky. Skutečný „vůdce“ strany Vít Bárta zřejmě porušil zákon o praní špinavých peněz, když bývalé předsedkyni poslaneckého klubu Kristýně Kočí předal v obálce půl milionu korun. V televizním vystoupení pak řekl, že nevěděl, že při předávání podobné sumy již porušuje zákon. Podobně ministr vnitra Radek John neprojevil nikde žádné znepokojení nad tím, jak jeho stranický a vládní kolega zachází s penězi. Omezení hotovostních operací je jedno ze základních opatření boje s korupcí. Jestli si to neuvědomují ministři vlády a představitelé strany, která tvrdí, že chce s korupcí bojovat, pak tím prokazují, že jejich řeči o boji s korupcí jsou pouhé tlachy a že je žádný boj s korupcí ve skutečnosti nezajímá.

Dalším příkladem netransparentnosti financování Věcí veřejných je chování poslance Michala Babáka, který není schopen důvěryhodně objasnit, jakým způsobem přišel k šesti milionům, kterými sponzoroval Věci veřejné. Týden potřebuje na koncentraci všech podkladů, aby nám pak s největší pravděpodobností popsal celou spleť půjček a firem. Není ovšem jasné, proč by si někdo musel brát půjčku, aby ji následně poskytl jako dar politické straně.

Radek John v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce a naposledy dnes také Josef Dobeš veřejně potvrdili, že bývalá společnost Víta Bárty ABL stranu sponzorovala. Radek John doslova řekl: „Věci veřejné jsou otevřeně sponzorovány ABL, dala několik milionů.“ Ve veřejně dostupné tiskové zprávě firmy ABL však v naprostém protikladu proti těmto slovům stojí: „Společnost ABL, a.s. nebyla a není sponzorem Věcí veřejných a nesponzoruje ani žádné jiné politické strany.“ Kde je tedy pravda?

Strana Věci veřejné by neměla místo objasňování svého financování pouze útočit na ostatní politické strany. Měla by místo toho podpořit protikorupční návrhy, které předkládá ČSSD v Poslanecké sněmovně. Nehneme se z místa, pokud vládní strany včetně Věcí veřejných budou jako dosud odmítat přijetí zákonů, které zavedou povinnost přiznávání majetku, které znemožní vstup společností s anonymními akciemi do veřejných soutěží a zákonných úprav, které umožní evidenci a kontrolu lobbingu v České republice.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama