PhDr. Martin Komárek

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2015 22:00:00

Má jezdit Zeman do Moskvy a Američani k nám?

Má jezdit Zeman do Moskvy a Američani k nám?

Vedou se dvě velké debaty. O tom, zda Zeman smí jet do Moskvy a o tom, zda smí zemí projet americký konvoj. 25 let po protiokupační revoluci jsou divné jen zdánlivě. Zrcadlí totiž skutečné rozpolcení země.

 Proč se prezident, který jindy odvážně vystupuje proti agresi, chystá navštívit Putina? Není to z žádného rusofilství, na slavjanofilství spíš stonal Klaus. Zeman je reálpolitik, který ví, co dělá. Chce sice být prezidentem dolních deseti miliónů, je si však vědom, že je především prezidentem dolních šesti miliónů, tedy těch rodin, které mu daly hlasy nebo aspoň nedaly hlasy jeho soku.

A mezi těmito voliči nejsou vzácné projevy sympatií pro Rusko a antipatií vůči Američanům. Proč? Někteří vyčítají Američanům, že necitlivou, přezíravou politikou vůči Rusku vyvolali současnou hrozbu na Ukrajině. Další mají Američany za světového četníka, který hájí jen své zájmy. Ti dokázali nedávno zvednout obrovskou vlnu odporu proti poměrně nevinnému radaru, který měl stát v brdech a teď možná budou blokovat průjezd podobně nevinné vojenské kolony. Jiní zas spojují s dobou pod Ruskem šťastnější dobu svého života, protože s nástupem kapitalismu se nedokázali vyrovnat. A jsou i tací, kteří nevěří, že naše média referují o Rusku a Ukrajině pravdivě. Všechny tyto skupiny zatleskají, když Zeman uctí Rudoarmějce na Rudém náměstí. A budou pískat, až budou přes hranice mašírovat Američané.

Okupace Krymu sama o sobě je dostatečná hrozba

Miloš Zeman nepochybně sleduje ještě jeden cíl. Vyznává teorii, že obchod není morální kategorie, a všude kam jede, chce podpořit český vývoz. Na tom všem něco je a spílat lidem, kteří jsou proti oficiální zahraniční politice, by bylo zpozdilé. Politici i média určitě mohou za to, že se tito lidé mýlí.

Je však potřeba zdůraznit, že se mýlí kardinálně.

Nikoli ruský lid, ale Putin prostě je agresor a usvědčený lhář. Je nepochybné, že okupoval Krym v rozporu s jakoukoli slušností a bez stínu práva. Sám přiznal, že to byla plánovaná akce a že ji provedli ruští vojáci, čímž sebe sama usvědčil z předchozích lží. O situaci v Donbasu si můžeme myslet co chceme, okupace Krymu sama o sobě je dostatečná hrozba. Česko ba ani celá Evropa nemají šanci se jí ubránit bez Ameriky. To je též nevývratná pravda, ač si myslíme o Bushově tažení Iráku a Obamově neobratnosti co chceme.

Co z toho plyne?

Že je přinejmenším pochybné přijímat pozvání od nepochybného agresora a usvědčeného lháře. A že je přinejmenším slušnost uvítat spojence, bez kterých se neobejdeme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama