PhDr. Martin Vacek, MBA

Bez politické příslušnosti
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2012 18:57:00

Dovoz potravin ohrožuje domácí zemědělce

Dovoz potravin ohrožuje domácí zemědělce

Globalizace je něco, s čím nic nenaděláme...

Svět se sjednocuje a není na tom nic špatného. Se vstupem do Evropské unie jsme si spojovali otevření trhu, nové možnosti odbytu, jednoduše prosperitu. Stalo se však něco jiného. Náš otevřený trh zaplavila produkce z jiných zemí a naše domácí produkty náhle nemají odbyt. Stačí se projít jakýmkoli nadnárodním supermarketem. Z regálů na nás vykukují rajčata z Belgie, květák z Holandska, paprika ze Španělska, mrkev z Itálie, jablka z Německa, jahody z Francie, vajíčka z Polska.

 Naši zemědělci již léta upozorňují, že trh, na který mohou dodávat, je stále menší. Supermarkety už nejsou výsadou velkých měst, najdete je v kterémkoli městečku. Nákup je tu rychlý a pohodlný, ceny také ujdou. Není divu, že jejich služeb, odborně dozorovaných specializovanými psychology, aby dopad lákadel na kupující byl co největší, využívají zaměstnaní lidé, důchodci i maminky na mateřské dovolené. Nadnárodním společnostem je jedno, čí výrobky prodávají, jde pouze o zisk. Proto hledají nejlevnější dodavatele po celém světě, nebo alespoň Evropě.

 Je na politicích, aby převzali iniciativu a snažili se najít řešení, jež by našim zemědělcům pomohlo. Je přeci ostudou, že obchody přetékají zbožím z okolních zemí, jejichž kvalita je někdy dost pochybná, zatímco čeští farmáři produkující dostatek potravin za přijatelné ceny, které většinou nemají kde nabídnout.

 Martin Vacek, poslanec Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama