PhDr. Martin Vacek, MBA

Bez politické příslušnosti
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2011 18:03:00

Komunikaci sociální reformy nesmíme podceňovat

Komunikaci sociální reformy nesmíme podceňovat

Tento pátek proběhl pod záštitou předsedy výboru pro sociální politiku PhDr. Martina Vacka seminář k některým otázkám projednávané sociální reformy.

„V době, kdy je před poslanci hlasování o sociálních reformách ve druhém čtení, je více než dříve nutné umožnit všem, kteří o to mají zájem, aby měli možnost jasně porozumět záměrům ministerstvu práce a sociálních věcí.“ Právě to byl podle Martina Vacka hlavní důvod pro svolání semináře, který se uskutečnil v období mezi jednáními koaličních klubů a klíčovým zasedáním Výboru pro sociální politiku.

„Na tomto zasedání výboru, který se uskuteční na konci srpna, mohou být totiž navrženy pozměňovací návrhy. Proto byla role tohoto diskusního semináře vysoká,“ doplnil předseda Vacek.

Zástupci MPSV, poslanci a široká veřejnost diskutovali na semináři nejvíce o kartě sociálních systémů. Tedy nejen o nákladech spojených s jejím zavedením, ale i možné stigmatizace, která tato karta může představovat pro uživatele. Kromě funkce identifikátoru je podstatná i úloha platebního prostředku, která především v oblasti dávek spojených s hmotnou nouzí může zlepšit efektivní kontrolu vynaložených dávek.

V problematice jednotného výplatního místa se nejvíce projednávaly kompetence mezi Úřadem práce a obcemi. Obce by díky přesunutí výplaty dávek na úřady práce měly mít více prostoru pro sociální práci. Otázkou zůstává, do jaké míry je vhodné oddělení sociálního šetření a samotné přiznání spojené s výplatou dávky.

Účastníci semináře diskutovali i problematiku posudkového lékařství (zavedení systému ICF, nezbytnost vazby posudkových lékařů na sociální šetření), zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním i problematiku dlouhodobé péče. V připravovaném zákonu o dlouhodobé péči by měla být lépe provázána sociální a zdravotní péče. Vážným problémem je i zajištěnost návazných sociálních služeb po hospitalizacích především psychiatrických pacientů.

„Je nutno vytknout MPSV, že témata, jaká byla na tomto semináři projednávána a celá řada podobně vážných, sociálních témat jsou jen velmi málo diskutována a vysvětlována a z toho pak pramení celospolečenská nervozita a mnohdy i hlasitý nesouhlas. Zájem účastníků a aktivita při diskuzi pomohly mnohé nejistoty ve výkladu upřesnit“, zhodnotil výsledek semináře předseda výboru Martin Vacek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama