PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2013 10:42:24

Babiš, Babiš, rozumu se zbavíš?

Babiš, Babiš, rozumu se zbavíš?

Dlouho jsem si myslel, že něco jako Berlusconi v českém prostředí nemůže uspět. Andrej Babiš je ovšem jiný než Silvio Berlusconi.

Není excentrický, neprovokuje, nezkouší, kam až může zajít. Ale je třeba říci, že umění měnit veřejné statky v soukromé ovládá dokonale. To už ukázal tím, jak z popela státní firmy vznikl jeho Agrofert a jak dokázal nakládat s Unipetrolem i se státními dotacemi na biopaliva. Slyšel jsem, jak bývalí voliči ODS hodlají podpořit právě jeho. Prý už má nakradeno tolik, říkali, že už dál krást nemusí. Nemusí, protože vstoupil do politiky. Štědře dotovaná kampaň, nákup médií, vlivová síť, to všechno vede k tomu, aby se naplnilo zaokrouhlení jeho impéria.

Veřejně se sice vyznal, že by byl rád ministrem financí, a přitom nechce opustit vedení svého Agrofertu. Ostatně, stát je prý třeba řídit jako firmu. V době presidenta Trumana byl jeden ministr ze stáje General Motors, který se divil, proč nemůže protežovat General Motors. Hájil se, že si myslel, že co je dobré pro General Motors, je dobré i pro Spojené státy. Myslí si i Andrej Babiš, že co je dobré pro jeho firmu, je dobré i pro Českou republiku? Ostatně, General Motors si zvykl tak na příznivé podmínky ze strany americké vlády, že nakonec zkolaboval a už není pýchou amerického průmyslu. Americký stát stála sanace General Motors 68 mld. USD. Také recept, že se má stát řídit jako firma. Jako Lehman Brothers? Tam leverage (páka, tedy poměr cizích a vlastních peněz) činila padesát ku jedné. Stačilo málo a zázrak skončil. V září to bylo už pět let, kdy nastal krach Lehman Bothers, tehdy čtvrté americké banky. Sanace stála americké poplatníky 700 mld. USD, desetkát více, než finanční kolaps Mexika na konci roku 1994.

Babišovo impérium je myslitelné jen při stálé expanzi. A k tomu potřebuje úvěry a služby bank. Jeho ambicí, jak naznačuje opět procitlý Alexander Vondra, je pořídit si vlastní banku. Licenci na ni ovšem bez politického vlivu na stát nemůže dostat. Říká sice, že jsou všichni proti němu, ale kdo ví. třeba není úplně mimo názor novináře Petránka, že by určitá forma spojení ČSSD a Babiše byla možná. Politologové straší stejně jako novináři, že levicová většina ve snmovně je věcí  nereálnou. A pak by byla váha babiše rozhodující. Jistě,  Sobotka není Gross a nebude se scházet s Babišem každý druhý den. Možná se s ním nebude scházet vůbec. Ale tolerance menšinové vlády by mohla být protihodnotou za onu licenci. Pak by chom se dočkali třeba kursů, jak správně vnímat babišovy potraviny, aby si občané nestěžovali na jejich kvalitu. Protože není nad proškoleného zákazníka, který vezme 15% obsahu masa ve špekáčku jako normální věc.

Ale tento vývoj není neodvratný. Vzestup Arthura Uie je zadržitelný, abych parafrázoval Berta Brechta. Závorou proti rozhodujícímu vlivu Babiše je silná KSČM. Kdo volí komunisty, brání demokracii. Komunisté stojí v cestě vytvoření mocenského komplexu, kde by ekonomická moc a politická moc srůstaly. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama