PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2013 12:52:53

Dukovy návraty

Dukovy návraty

Kardinál a primas český Dominik Duka ztartil v Českém rozhlase nervy. Jindy žoviální a spokojený tlouštík, s rukama spočívajícíma ležérně na pupíku, se změnil v zuřícího feldvébla.

Prý se vracími do Gottwaldových dob s prapory se srpy a kladivy. Sousední Rakousko má státní znak, kde rakouský orel drží v pařátech srp a kladivo a nikoho to nepohoršuje. Ale vážně, Gottwald si původně přál klidné soužití s církví a nechat sloužit po svém zvolení Te Deum (to udělal před ním Hácha a po něm Havel).  Po encyklice, která exkomunikovala všechny komunisty z církve to soužití už bylo komplikované. Byl to problém i jinak: z dokumentů víme, že údajně 61% členů KSČ bylo v roce 1949 katolíky. Více než tři pětiny komunistů byli členové katolické církve!
Ale ta zmínka  o návratu by mohla mít i jiný důvod.  Území Pražského hradu byl asi původně posvátný okrsek českého kmene, hned vedle sněmovního pole, které se asi nacházelo na dnešním Hradčanském náměstí. Tím, že si ho Přemyslovci ohradili, provedli patrně první privatizaci v českých dějinách. Ale ona to tak úplně privatizace nebyla, když Češi byli čeledí svatého Václava a kníže byl formálně nastolován na shromáždění lidu. Ale Pražský hrad je spojený s českou státností po více než tisíc sto  let, v Evropě nikde nenajdeme místo, kde by se takovou dobu dělaly dějiny nějakého národa.

Je to místo, které patří celému národu, a proto v čele společnosti pro dostvabu chrámu byl evangelík Palacký, proto při jeho výzdobě působili katolíci, evangelíci, unitáři, svobodní zednáři, ateisté. A na začátku dvacátého století tam působil i mladý kameník jménem Antonín Zápotocký ze Zákolan, budoucí československý předseda vlády a pak i president. Ten měl k Pražskému hradu citový a osobní vztah. A tak roku 1954 zvláštní právní normou, kterou nikdo nezrušil, vyčlenil Pražský hrad jako území, kde platí zvláštní režim. Nevím, zda ministr Pecina o této normě ví. Ale pro Miloše Zemana by to mohla být inspirace, co v této trapné situaci dělat. Ano, návrat by mohl být. K tomu, aby byl statut území Pražského hradu nadřazen do té míry, aby se ho žádná privatizační ani restituční svinstva nedotkla. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama