PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2023 7:35:00

Na svět nepřicházíme jako úplně nepopsaný list

Na svět nepřicházíme jako úplně nepopsaný list

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k transgeneračnímu přenosu traumatu

 Věděli jste, že můžete zdědit bolesti, křivdy nebo trápení od svých předků? Odborně se tomu říká transgenerační přenos traumatu. Znamená to, že člověk může získat traumata, která sice sám nezažil, ale přenesla se na něj z rodiny. To je známé z holocaustu nebo i z válek. Ale i přenosem zdánlivě malých traumat mezi blízkými.

Dobrou zprávou ale je, že se každý může snažit tento řetězec traumat přerušit. Důležité je, abychom se jako rodiče snažili ke svým dětem přistupovat s bezdpodmínečnou láskou, kterou jim budeme bez nároků dávat, aniž bychom požadovali něco na oplátku. (Samozřejmě, je to obtížné, a ne vždy se to člověku daří na 100%.) A abychom ke svým blízkým, ale i sami k sobě, přistupovali s respektujícím způsobem a s vědomím hodnoty, kterou každý člověk má.

Může to být těžké, nepřicházíme zkrátka na svět jako úplně nepopsaný list. Ale stojí to za to s tím něco dělat! I kdyby mělo jít "jen" o zamyšlení nad větami, které mohou zbytečně opakovat některé negativní emoční vzorce předávané v rodině.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama