PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2023 10:11:00

Odmítáme prodloužení fungování kojeneckých ústavů o dva roky

Odmítáme prodloužení fungování kojeneckých ústavů o dva roky

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová upozornila na možnou změnu, která by prodloužila působení kojeneckých ústavů do roku 2026 místo do konce roku 2024.

 Transformaci ústavů pro nejmenší děti v minulém volebním období navrhla Richterová zákonem, který Sněmovna schválila v roce 2021 a určila tak více než tříleté přechodné období. Počet dětí v těchto zařízeních se trvale snižuje, z většiny se nyní nejedná o kojence, ale o děti předškolního i školního věku. Působení kojeneckých ústavů proto ztrácí smysl.

„Nejmenší děti, pro které byly ústavy zřízeny, potřebují blízkost, péči a podporu. Ale největší skupinu dětí v kojeneckých ústavech tvoří děti ve věku 4 až 6 let. To znamená, že ústavy ztratily svůj účel. Zbývající rok a třičtvrtě se proto musí využít k tomu, abychom vyřešili problém několika desítek dětí mladších tří let,“ uvedla Richterová na tiskové konferenci před úterním jednáním Poslanecké sněmovny. Pro další odkládání termínu nevidí důvod.

„Trend v ČR je pozitivní, protože počet nejmenších dětí v ústavech se snižuje. Dětí do tří let bylo podle poslední zprávy MPSV v těchto zařízeních 138 Jde o číslo k počátku roku 2022 a trend byl dále klesající. Chceme dále podpořit kraje, aby systém pěstounské péče a podporu ohrožených rodin zvládly. Týká se to i rodin s dětmi s hendikepem, které potřebují odlehčovací péči. Proto zásadně nesouhlasíme s prodlužováním fungování kojeneckých ústavů. Prosinec 2024 je termín, který v minulém období schválila Sněmovna napříč spektrem, a to včetně výjimek např. pro sourozenecké skupiny,“ uzavřela pirátská poslankyně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama