PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 14:15:00

Rodičovský příspěvek má být nejen automaticky valorizován, ale i nyní navýšen

Rodičovský příspěvek má být nejen automaticky valorizován, ale i nyní navýšen

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

já chci jenom opravdu zdůraznit a připomenout to, že se zcela změnila otevřenost úřadu. Samozřejmě ta kultura, která tam byla roky, kultura nekomunikace, kultura toho, že opravdu byl - a to je podle mého názoru naprosto skandální - zákaz komunikovat s poslanci a poslankyněmi, tak takovéto věci se změnily. A já chci upozornit, že vedle těchto věcí, které by občany nemusely zajímat, to ale samozřejmě jde ruku v ruce s tím, že nyní děláme zjednodušení, která tady roky chyběla. Takže to klíčové, co bych si přála, aby si ti, kteří sledují toto jednání Sněmovny, odnesli, je, že po mnoha a mnoha letech, kdy se utahovaly šrouby, a to jak pro pracovnice na úřadech práce, tak pro lidi, kteří si tam přišli pro pomoc, tak nyní my jasně říkáme - nestyďte se říci o pomoc, kdo potřebuje pomoc, má ji dostat, není v pořádku, abyste se setkali případně s nějakým nevstřícným jednáním, my to zjednodušujeme.

A tenhle tisk, který nám tady dnes leží, je něco, na čem mi velmi záleželo, abychom k tomu zjednodušení příspěvku na bydlení dospěli. Bude to nabíhat postupně, postupně se budou umenšovat požadavky například pro majitele bytů, co musí dodat nájemci, což je samozřejmě velká bariéra při uzavírání smluv pro lidi, kteří potřebují příspěvek na bydlení, stejně tak se, myslím, velice osvědčí to, že bude stačit vyfotit doklady na mobil, pouze v případech pochybností se pak bude řešit kontrola.

Z mého pohledu úplně klíčové je, že v minulosti tady zůstaly zachovány různé zbytečné administrativní překážky typu - každý rok k 1. 7. se znovu a znovu muselo žádat o příspěvek na bydlení, i když se v situaci člověka, třeba seniora či seniorky, nic nezměnilo. To napravujeme. Stejně tak se v budoucnu podaří, aby lidé dokládali ty náklady pouze dvakrát ročně, ne jako dneska čtyřikrát. Čili každé čtvrtletí dnes je obrovský nápor na lidi i na ty pracovníky. Stejně tak jsem chtěla zdůraznit, že tady to utahování šroubů bylo něco, po čem bohužel i třeba pan předřečník v minulosti velice volal, a přitom se ukázalo, že to v praxi nefunguje.

Takže abych to shrnula. Já jsem velice ráda, že komunikujeme. Je velice těžké změnit tu situaci po mnoha a mnoha letech, kdy komunikace byla de facto zakázaná. Ale taky zjednodušujeme. To je to, co by stát měl dělat. Současně ale se snažíme vyvážit to, co můžeme udělat, rychlá opatření, s tím, jaké jsou rozpočtové možnosti.

A já bych chtěla připomenout poslední věc. Co se týče rodičovského příspěvku. Já jsem tady v minulosti stála a žádala jsem o podporu automatické valorizace rodičovského příspěvku. Hnutí ANO to tehdy zamítlo. Je, myslím, velice důležité si to připomenout, že to byly hlasy hnutí ANO a ČSSD, které to zamítly, a že dnes my tady jsme vlastně s takovým malým zlepšením, které ale bude velké pro spoustu rodin, to je to navýšení měsíčního limitu na 13 tisíc korun.

Ale co nás čeká, je ještě implementace evropské směrnice Work-life Balance, slaďování pracovního a rodinného života. To nám zbylo po minulé vládě, to je rest, který na nás čeká už velmi záhy. A právě to je příležitost pro to se pořádně zamyslet nad tím, jakým způsobem upravit náš stávající rodičovský příspěvek. Já jsem se nikdy netajila tím, že si myslím, že má být nejenom automaticky valorizován, ale i nyní navýšen. Ale současně považuju za velmi nefér - v situaci, když jste byli vládní strana a mohli jste automatické valorizování udělat, že jste to nechtěli a zamítli - na to nyní poukazovat.

A úplně poslední slovo. Ten zákon, který dnes budeme schvalovat, obsahuje ještě spoustu zjednodušení, která jsou spíše pro sociální pracovníky zajímavá, o místní příslušnosti úřadů práce, zjednodušení co se týká takzvané dávky mimořádné okamžité pomoci. Vlastně rozšiřujeme ty definice zákonných situací, které mohou založit nárok na tu dávku. Ukazuje se, že to je dávka velmi účinná, která může velmi účinně pomáhat. Já na tom všem, co se tam děje, na těch změnách, které pro člověka, který se tou oblastí třeba tolik nezabývá, mohou vypadat jako malé, chci ukázat, že to je ve skutečnosti velmi zásadní krok zase k funkčnějšímu sociálnímu systému, k tomu, aby se dalo lépe uvážit, kdy je spravedlivé a kdy naopak nepřijatelné -

...kdy je spravedlivé a kdy je nepřijatelné posuzovat určité příjmy apod. A v té oblasti jaksi systémového zjednodušování a současně zpřístupňování i trhu práce lidem pokračujeme třeba i tím, že jsme zavedli částečné úvazky. Podporu částečných úvazků jsme měli v programu, to je významný slib, který jsme dávali voličům, a ten naše strany splnily velice rychle vzhledem k tomu, že je za námi teprve půl roku vlády. Na tom chci ukázat, že děláme kroky podle toho, jak jsme slíbili, ale současně musíme odvalit značnou hromadu věcí, které se tady za ty minulé roky neblaze nashromáždily.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama