PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2022 13:54:00

Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob

Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob

Komentář na facebookovém profilu k slevám v dopravě pro invalidní důchodce třetího stupně

 Slevy v dopravě pro invalidní důchodce třetího stupně. Jde o věc, kterou jsem řešila od roku 2019. Pomůže až 90 tisícům lidem.

Od 1. července 2022 platí nová sleva ve veřejné drážní a silniční dopravě. Na základě této slevy si můžou cestující, kteří pobírají invalidní důchod s invaliditou v třetím stupni či jsou uznáni ve třetím stupni, a nejsou držiteli průkazu ZTP, pořizovat jízdní doklady na pravidelné spoje v oblasti veřejné drážní a veřejné linkové dopravy - s výjimkou městské hromadné dopravy - za cenu 50 % z obyčejného jízdného.

Stačí mít QR kód od České správy sociálního zabezpečení a při nákupu jízdenky OneTicket vybrat příslušný tarif pro invalidy třetího stupně.

Slevy tak nově zahrnují i ty invalidní důchodce třetího stupně, kteří nejsou držiteli průkazu ZTP. Minulá vláda se vymlouvala na pravidla EU, ale v okolních zemích se řešení přesto našlo. Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob. Vyplácené invalidní důchody ve třetím stupni nejsou vysoké, osoby si nemohou příjmově pomoci ani plnoúvazkovou prací. S ohledem na inflaci se jejich výdaje rapidně zvyšují.

Proto jsem moc ráda. Pokládám toto řešení za logické a sociálně citlivé. Ostatně, finální podobu vyjednalo mezi sebou ministerstvo dopravy a práce a sociálních věcí. Jsem ráda, že naše koalice tyhle věci posouvá a s oběma ministry jsme tuhle roky urgovanou bolest napravili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama