PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2020 8:38:00

Termínované dohody často suplují klasický pracovní poměr

Termínované dohody často suplují klasický pracovní poměr

Piráti zaslali prostřednictvím poslankyně Olgy Richterové interpelaci na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou ve věci směrnice EU a reformy dohod o pracovní činnosti a o provedení práce.

 Koronavirová krize podle Richterové odhalila díry v systému dohod a především skutečnost, že jsou často využívány tam, kde by měla být uzavřena pracovní smlouva. Dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce byly původně navrženy k právnímu ošetření příležitostných nebo sezónních prací, dnes jsou ale využívané kvůli snaze ušetřit na odvodech.

Olga Richterová, místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku, k této praxi uvedla: „Dnes se termínovanými dohodami často supluje klasický pracovní poměr. A co hůř, přímo ve státním sektoru se tak řeší nedostatek tabulkových pracovních míst jako třeba u učitelů jazyků. Lidé, kteří pracují v tomto režimu, pak nejsou chráněni pracovněprávními předpisy ani kolektivními smlouvami. Nemají nárok na dovolenou, na přestávky, na náhrady při překážkách na straně zaměstnavatele i zaměstnance – například na ošetřovné, na odstupné, leckdy ani na podporu v nezaměstnanosti. Pokud neodvádí pojistné na sociální zabezpečení, zůstávají navíc nezajištěni i do budoucna – nepočítají se jim roky do důchodu. Hrozí jim tak velmi nízký nebo dokonce žádný důchod.“

Na základě uvedených skutečností Piráti požadují, aby vláda učinila kroky, které zamezí zneužívání dohod a omezí jejich používání na oblasti, kde jsou opodstatněné. Mezi ně patří, jak uvádí poslankyně Richterová, například sezónní sběr ovoce, práce zvukařů a dalších techniků na festivalech, činnost odborných medicínských konzultantů a dalších.

„Minulé léto přijala Rada EU směrnici, která ukládá zaměstnavatelům nové povinnosti směrem k zaměstnancům pracujícím formou některé z dohod. Nově bude nutné je už od prvního dne informovat např. o počáteční základní částce odměny, délce placené dovolené, standardního pracovního dne nebo týdne, v případě nepředvídatelné pracovní doby pak budou dány referenční hodiny, kdy bude moct být pracovník povolán,“ připomněla Richterová.

Ministryni práce a sociálních věcí požádala Olga Richterová o odpověď na tyto otázky:

  1. Jak se připravujete na implementaci směrnice o transparentnějších a předvídatelnějších pracovních podmínkách z 13. června 2019?
  2. Jaké principy hodláte ukotvit pro reformu dohod? Pokud už máte věcný záměr reformy, žádám o jeho poskytnutí.
  3. Jaký harmonogram implementace plánujete? Implementační lhůtu mají členské země EU do poloviny roku 2022.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama