PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2022 16:06:00

Zdravotní pojišťovny mají nyní poměrně dost limitované prostředky

Zdravotní pojišťovny mají nyní poměrně dost limitované prostředky

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 20. července 2022 k návrhu změny zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím jenom v několika větách připomenout, že to, co budeme hlasovat, obsahuje velmi podstatné pozměňovací návrhy, a ty obsahují velice důležitou věc pro předvídatelnost našich plateb za státní pojištěnce, a to automatickou valorizaci. Takže já bych ráda připomněla, protože pro mě je velice důležité, abychom se jako stát chovali předvídatelně, a je to důležité i pro zdravotní pojišťovny, pro poskytovatele zdravotní péče, že budeme mít transparentní, jasně, z veřejně dostupných údajů měřitelný vývoj plateb za státní pojištěnce. Samozřejmě jak patrně téměř všichni víme, tak tím, že státní pojištěnci tvoří tak obrovský objem pojištěnců, tak je to prostě velice důležité z hlediska toho, abychom předcházeli nejasnostem ve financování zdravotních péče.

A druhá věc, kde zavádíme tento princip, princip předvídatelnosti a předcházení problémům dříve než vzniknou, je také obsažena v pozměňovacím návrhu, kde spolu s kolegy navrhuji, abychom umožnili, zdůrazňuji umožnili - ne nařídili, ale umožnili - navýšení objemu finančních prostředků v takzvaných fondech prevence. Zdravotní pojišťovny mají nyní poměrně dost limitované prostředky jak na rehabilitace, psychosociální podporu z takzvaných fondů prevence, stejně tak se z toho financují sportovní kroužky pro děti nebo obecně příspěvky, které vedou na podporu zdravého životního stylu včetně případných potřeb dietního stravování. Takhle široká je škála věcí, podpor činností, na které mohou jít peníze z fondů prevence zdravotních pojišťoven. My to nyní sjednocujeme, aby tam byl ten rozsah možný co se týče financí u všech zdravotních pojišťoven a abychom tu podporu zdravého způsobu života, rehabilitačních aktivit a obecně činností, které předcházejí nemocem či předcházejí prohlubování nějakých stavů, abychom toto podpořili, tak nyní tedy by měla být možnost, aby se ty fond navýšily zhruba na trojnásobek.

Uzavřu to tím, že tam, kde je třeba to plavání nebo sportovní kroužky, měli lidé možnost si u své zdravotní pojišťovny vybrat třeba tu zhruba pětistovku na rok, tak do budoucna, pokud se ta zdravotní pojišťovna rozhodne, pokud prostě tuto možnost využije, tak by to bylo třeba 1500 korun na rok příspěvek na sportovní kroužek. Na tomto názorném případu chci jenom uzavřít, že takto chceme podporovat prevenci, která je vždycky levnější, a na té automatické valorizaci plateb za státní pojištěnce chci zase zdůraznit, že to je princip předvídatelnosti a transparence, který je natolik důležitý, že si myslím, že je dobré, abychom si ho z této debaty všichni odnesli. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama