Prof. Ing. Václav Klaus, CSc

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2012 13:29:00

Při příspěvcích řady evropských kolegů často nevěřím svým očím (či uším)

Při příspěvcích řady evropských kolegů často nevěřím svým očím (či uším)

Zápisky z Laosu č. 3 – pokračování summitu

Laos je malá a ekonomicky málo vyspělá země, ale obří summit zvládá. Někdo to tady správně nazval „malá OSN“. Země, které se tu sešly, představují dvě třetiny světového obchodu. Jsou mezi nimi tři ze čtyř nejlidnatějších zemí světa (Čína, Indie, Indonésie) a další tři patří do první desítky (Pákistán, Japonsko, Bangladéš).

Včera při galavečeři jsme mohli dvě hodiny sledovat bohatý kulturní program, který byl navýsost laoský. S vedle mne sedící prezidentkou Švýcarska a prezidentem Bulharska jsme si říkali, že bychom v žádné z našich zemí nebyli v současnosti schopni takový program připravit – falešný modernismus už v Evropě jakoukoli národní kulturu, v rozsahu a rozmanitosti jaké předvedl šestimilionový Laos, dávno zničil. (Teď samozřejmě očekávám, že to naši kosmopolité a europeisté označí za zastaralý nacionalismus, ale těm je moje skutečná starost o nás a naši zemi nevysvětlitelná).

Summit pokračuje. Ještě doznívá včerejší debata o ekonomice a já musím zopakovat, že při příspěvcích řady evropských kolegů často nevěřím svým očím (či uším). Španělský ministr zahraničí se brání kritice a říká, že jsou ekonomická čísla Evropy pořád lepší než americká (!) a že bylo chybou, že je – Španělsko – při zavedení eura nikdo nevaroval před možnými doprovodnými efekty (!). Musím říci, že kouzlem nechtěného mi při jeho projevu přišla SMS, že nezaměstnanost ve Španělsku dosáhla 4,8 milionů lidí. Pro srovnání uvádím, že bylo ještě před nedávnou dobou považováno za katastrofální, že je v celé EU 10 milionů nezaměstnaných. Teď je polovina tohoto množství v jedné jediné zemi.

Předseda Evropské komise Barroso dokonce nechápe, proč se mluví o eurokrizi, když přece euro jako měna v žádné krizi není. To považuji za nejnesmyslnější výrok celého summitu. Euro zásadním způsobem přispělo ke krizi Evropy a k dluhové krizi řady zemí eurozóny. Je možné před tím zavírat oči?

Po jednání s Laoským prezidentemDebata o ekonomice však byla ještě relativně strukturovaná, ale debata o globálních problémech a o sociálních a kulturních tématech už jakoukoli strukturu a konzistenci ztratila. Byla to kakofonie nejrůznějších výroků. Omílá se do omrzení globální oteplování (pod heslem klimatické změny) bez jakéhokoli braní v úvahu, že i hlavní vědecká instituce klimatických alarmistů ve Velké Británii přiznává, že od roku 1998 do roku 2012 žádný růst globálních teplot nenastal, ač emise CO2 i nadále výrazně rostly. Fakta nikoho nezajímají. A já zase naopak neumím diskutovat problémy pirátství, postavení žen, sociální problémy v Barmě (resp. Myanmaru).

Laosští českoslovenští studenti V průběhu summitu máme všichni různá bilaterální setkání – já dnes např. s premiérem Singapuru, s premiérem Medvěděvem, s presidenty Indonésie a Mongolska. Ušetří se tím řada zahraničních cest. V prezidentském paláci mám oficiální setkání s prezidentem Laosu Sayasonem, který je představitelem laoského revolučního hnutí už od 50. let. Všichni zde v Laosu připomínají 50 let od navázání diplomatických vztahů mezi Laosem a Československem. V Laosu existuje velmi silná komunita bývalých laoských studentů v naší zemi a večer je zorganizováno velmi milé setkání s těmito lidmi. Mnozí ještě mluví slušně česky (a slovensky) a připravili si na toto setkání i několik českých a slovenských písniček. Když jsem byl před více než rokem v Ázerbájdžánu, byli jsme šokovaní, když v Baku studentky češtiny zpívaly Michala Davida. Dnes v Laosu zpívali bývalí studenti u nás od Olympicu Okno mé lásky. Neuvěřitelné.

Laoský Petr JandaPřed odletem jedeme ještě na návštěvu nejznámějšího laoského pivovaru, kde pracuje i několik laoských studentů pražské Vysoké školy chemicko-technologické, obor pivovarnictví. Pořád používají skripta o pivu z osmdesátých let, tak jim vezeme novější verzi.

Zaujalo mne, že – jak je dnes módní – i tento pivovar mluví ve svých materiálech o sociální odpovědnosti firmy. Čekal jsem standardní tirádu o charitativních akcích, ale bylo tam něco jiného. Za svou hlavní „sociální“ věc považuje pivovar, že je jedním z největších plátců daní v Laosu a že tyto finanční prostředky pak hrají aktivní roli v ekonomickém rozvoji Laosu. To je úžasný a odvážný výrok. Považuji za absurdní, že toto není standardní postoj. Proč se ČEZ chválí za statisíce (nebo kolik?) vydané na charitu a ne za miliardy daní, které umožňují financování státních výdajů? Proč je Bill Gates více chválen za charitu, se kterou začal, když přestal pracovat, než za to, že pilně a originálně pracoval a vytvořil Microsoft? To je další z falešností dnešní doby.

Na Laos budeme všichni, kdo jsme tu byli, určitě v dobrém vzpomínat. I na milé a upřímné úsměvy všech Laosanů, se kterými jsme se tu setkali.

Václav Klaus, Právo, 7. listopadu 2012

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama