Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2021 22:20:00

Nižší a jednodušší daně znamenají bohatší Česko

Nižší a jednodušší daně znamenají bohatší Česko

Komentář na facebookovém profilu ke zvyšování daní

V posledních týdnech se hodně mluví o zvyšování daní. Někteří tvrdí, že vyšší daně naplní prázdnou státní pokladnu, ale už nedodají, že vláda takto vysaje peněženky lidí. Proto chci říct jasně: naše vláda daně zvyšovat nebude.

Nebudeme lidi trestat za úspěch

Občas od některých politiků slyším, že vyšší daně nebudou platit lidé, ale „ty zlé firmy“. Třeba formou vyššího zdanění komerčních nemovitostí. Když je řeč o nemovitosti k podnikání, většinou si představíme nevzhledné haly skladů u dálnice. Ale komerční nemovitost je i obchůdek živnostníka v malém městě nebo vesnická hospoda. A budou chtít nakonec někteří politici více zdanit např. byt, ze kterého se třeba lidé v důchodu odstěhují na chalupu a svoje 2+1 pronajmou, aby se měli trochu líp? Daně nakonec vždycky zaplatí lidé, ne žádné abstraktní „firmy“.

Šetřit na státu, ne na lidech

„Problém není to, že lidé jsou zdaňováni příliš málo, problém je, že vláda utrácí příliš mnoho,“ říkal Ronald Reagan a měl samozřejmě pravdu.

Nevidím důvod, proč by stát měl dále růst a spotřebovávat víc a víc peněz na svůj provoz, jak se to dělo v letech Babišových vlád: až 16 000 státních úředníků navíc, zvýšení výdajů státního rozpočtu o více než půl bilionu za 4 roky. Nepotřebujeme další papírování a další úřady, které budou přerozdělovat miliardy na dotacích pro vyvolené agropodniky členů vlády.

Co naopak potřebujeme: nastavit jasná pravidla, která platí dlouhodobě a která jsou jasná a srozumitelná.

Co potřebujeme, je stát, který dává lidem svobodu využít své schopnosti, svůj talent, svoji pracovitost k úspěchu.

„Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to,“ takto vystihl podstatu levicového vládního hospodaření Ronald Reagan a přišel s plánem menšího státu a nižších daní. Spolu to vidíme podobně. A máme dost energie neustále vyvracet mýtus, že jen vyšší daně zaplatí výdaje státu.

Na jedné straně musíme omezit zbytečné plýtvání – tady vidíme úspory v řádu desítek miliard korun.

Na druhé straně víme, že šetřením ještě nikdo nezbohatl. Pod naší vládou Česko zažije silný ekonomický růst, díky kterému se i při nízkých daních vybere dost peněz na kvalitní školství, dopravu, slušné důchody a mnoho dalšího.

Nemůžeme ale stát na místě: přišel čas transformovat českou ekonomiku, abychom jen nemontovali, ale vyvíjeli, abychom jen neposlouchali příkazy z centrál cizích firem, ale měli více vlastních úspěšných start-upů, abychom zvýšili tempo, jakým doháníme západní mzdy.

Uhájíme přitom majetkovou i technologickou nezávislost strategických firem a projektů, nestaneme se rukojmím rizikových zemí, jako je Rusko a Čína.

Česko má na víc

Mix odpovědného hospodaření (například zavedeme dluhovou brzdu) a odvahy přijít se skutečnými reformami (například důchodová, která zajistí zaručený minimální důchod), zajistí, že se Česko po několika letech znovu dostane na čelo pelotonu zemí, jak tomu bylo za první republiky.

Odpovědnost, snižování dluhů, pořádek v daních. To je náš jasný, srozumitelný a hlavně zkušenostmi prověřený plán, jak dát Česko dohromady. Více ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama