Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2022 12:45:00

Občané se nemusí bát, že by jim skokově stoupla cena tepla

Občané se nemusí bát, že by jim skokově stoupla cena tepla

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům jednání Rady Evropské unie

 Oceňuji výsledek jednání týmu pod vedením paní ministryně Anny Hubáčkové na Radě EU. Výrazným způsobem se nám podařilo podpořit naše teplárenství. I díky jednání, které jsem v noci v Madridu vedl s Emmanuelem Macronem, dostanou české teplárny zdarma o 30 % emisních povolenek víc. To znamená, že se občané nemusí bát, že by jim skokově stoupla cena tepla.

Dále se podařilo vyjednat důležitý ústupek ve složité otázce regulace prodeje nových spalovacích motorů. Tyto motory bude možné uvádět na trh i po roce 2035, pokud budou používána moderní, bezemisní paliva.

Důležitým výsledkem také je, že se podařilo dosáhnout významné podpory ze zdrojů EU pro energetickou transformaci. Konkrétně mohou čeští občané a podniky dosáhnout v průběhu příštích let až na cca 1200 miliard korun. To je významná podpora pro investice do všech opatření, která sníží naši závislost na fosilních palivech. V případě ČR to jsou fosilní paliva především z Ruska.

Výsledná podoba legislativy bude vyjednávána během trialogů, které povede české předsednictví, a bude určitým kompromisem mezi pozicí Evropského parlamentu a Rady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama