Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2019 16:06:00

Současná vláda shazuje problémy ze stolu. Ale my je tam musíme vracet

Současná vláda shazuje problémy ze stolu. Ale my je tam musíme vracet

Komentář na facebookovém profilu ke státnímu rozpočtu

Dnešní zpráva z médií:

“České veřejné finance jsou při zachování stávajícího nastavení výdajů a daňové politiky dlouhodobě neudržitelné. Veřejný dluh by především kvůli stárnutí populace dosáhl v roce 2069 až 222 procent HDP. To je více než nyní vykazuje jakákoli země EU. V aktuální Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to v úterý uvedla Národní rozpočtová rada.”

Ptám se, kdy to vláda vezme v úvahu. Neudržitelnost veřejných financí konstatoval NKÚ ve své zprávě za rok 2018. Navrhli jsme jednat ve Sněmovně v o této zprávě, která obsahuje celý balík problémů, zaostávání a stagnace, který vláda tlačí před sebou – vláda odmítla.

Navrhl jsem, abychom dali vládě čas a termíny, ať připraví svou představu – a pojďme o ní hovořit – vláda odmítla.

Jenže toto téma se musí dostat zpod stolu znovu na stůl. Musíme o něm mluvit veřejně, před lidmi a s lidmi, neboť občané mají právo vědět, co bude za 15 nebo 20 let. To sice netrápí současnou vládu, která tlačí problémy před sebou, ale bude to reálný život dnešních čtyřicátníků a mladších, kterým současný systém nezajistí důchody ani na dnešní úrovni.

Důchodová reforma je a bude jednou z programových priorit ODS, protože chceme vrátit poctivé politice původní smysl – a poctivé je říci, že současná vláda zvyšuje dluh vůči dnešním čtyřicátníkům a mladším. Najít stabilní a poctivé řešení není věcí jedné strany, dokonce ani ne jedné vlády. Proto voláme po velkém politickém dialogu o důchodové reformě. Odborné komise nestačí. Musí být silná a široká politická vůle po reálné reformě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama