Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2019 19:10:00

Vláda bude muset odvolání Navrátila z čela NÚKIB vysvětlit

Vláda bude muset odvolání Navrátila z čela NÚKIB vysvětlit

Občanští demokraté budou chtít od vlády slyšet, jaké přesné důvody ji vedly k odvolání ředitele NÚKIB Dušana Navrátila. Zdůvodnění nedostatečnou odborností je podle nich úsměvné.

ODS bude chtít také zajištění transparentního výběru Navrátilova nástupce.

„Dušan Navrátil úspěšně vybudoval NÚKIB, a to i přesto, že byl často pod tlakem vlády nebo Miloše Zemana. Zdůvodnění o nedostatečné odbornosti zní úsměvně, zvláště v souvislosti s tím, že se předsedou NÚKIB stal v době, kdy součástí vlády bylo hnutí ANO. Vláda bude muset jeho odvolání vysvětlit a zároveň zaručit transparentní výběr jeho nástupce,“ komentuje situaci předseda ODS Petr Fiala.

„Narážky na kvalitu plnění úkolů a nízkou odbornost pana ředitele Navrátila jsou jen záminkou. Jen mě to utvrzuje v přesvědčení, že pravým důvodem je, že se pan ředitel odvážil upozornit na riziko útoků z Ruska a z Číny. Ředitel Navrátil vždy vycházel z odborných analýz. Nemůže být náhoda, že k odvolání došlo před Vánoci. Naposledy takto podezřele vyměnil pan premiér ministra spravedlnosti také před svátky, jen tehdy bylo před Velikonocemi,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Dovedu si živě představit, jak se dnes musel ředitel NÚKIB na vládě cítit. Když se premiér Andrej Babiš rozhodne někoho odvolat, tak to musí stát za to! Nezbývá než Dušanovi Navrátilovi poděkovat za vše, co odvedl v oblasti národní bezpečnosti České republiky. V poslední době zejména na poli kybernetické a informační bezpečnosti. Jeho nástupce, ať jím bude kdokoliv, bude v každém případě navazovat na jeho aktivity. Jsem rád, že jsme mohli jeho činnost, netuše, co Babiš po roce od vydání varování týkající se Huawei a ZTE chystá, pochválit na posledním jednání výboru pro bezpečnost,“ uzavírá poslanec ODS Pavel Žáček.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama