RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2020 21:12:00

Diskuse ukázala licoměrnost „zelené politiky“ v EU

Diskuse ukázala licoměrnost „zelené politiky“ v EU

Komentář na facebookovém profilu ke schvalovacímu maratonu v Evropském parlamentu

EP, ochrana přírody a zájmy agrobyznysu. Celý týden se v EP hlasovalo o reformě Společné zemědělské politiky (CAP). Přes 2000 pozměňovacích návrhů! Hlasování skončilo před chvílí. Tzv. kompromisní návrh 3 největších frakcí (EPP, SD, Renew) byl nakonec schválen v poměru 4:2. Já hlasoval proti. Pro tentokrát jsem se dostal na palubu se zelenými. Proč?

1) Jsem přesvědčen, že dnešní, dominantně průmyslové zemědělství poškozuje živou přírodu, půdu, vodní režimy i krajinu víc než cokoli jiného. Prokázaný úbytek lučních zpěvných ptáků a opylovačů u nás budiž důkazem. Proto jsem podporoval snahu ornitologů a krajinných ekologů o změnu.

2) Schválený návrh však takovou změnou není. Jen betonuje proud přímých dotací, zejména do velkých průmyslových agropodniků. Činí skoro 40% všech EU dotací z veřejných peněz. Jde o další podporu nekonečným lánům řepky a kukuřice, které končí v dotované výrobě nafty a v dotovaných bioplynkách.

3) EK přišla na jaře se strategií pro uchování biodiverzity. Je tam návrh od roku 2030 ponechat 10 % obdělávané půdy přírodě (ptákům, hmyzu, mokřadů, tůním, aj.). Je to myslím rozumné. Ale EP to hlasováním odmítl, takže se ta opatření budou odehrávat nejdřív po roce 2027.

4) Diskuse ukázala licoměrnost „zelené politiky“ v EU. Na jedné straně se schvalují radikální klimatické zákony, které přinesou nesmírné náklady, aniž bychom měli jistotu, že budou účinná. Proč? Protože v EU mohutně lobbují zástupci tzv. nového byznysu (slunce, vítr, baterie), zatímco tradiční průmysl to vzdává. Na druhé straně v zemědělství, kde je možné změny dělat levněji a hned a výsledky se dostaví rychle, EU nic nereformuje a hlas ochránců přírody nemá vliv. Proč? Protože EU podléhá tlaku agrobaronů a bojí se traktorů, hnoje a vidlí ve francouzských ulicích. Pro návrh hlasoval i francouzský předseda našeho výboru ENVI, který je jinak ideologicky zelený jako brčál…

Jediným dílčím úspěchem je schválení pozměňovacího návrhu, který žádá zastropování dotací pro jednoho vlastníka. Skvělou práci tu odvedla kolegyně Veronika Vrecionová. Gratuluji!!! Pokud to projde i v trialogu, tak už Babiš dotaci na toustový chleba nedostane. Ale soudě podle toho, že 6 poslanců v EP za ANO ten celkový návrh podpořilo, obávám se, že Agrofert je i tak spokojen. Kukuřice a řepka pojedou dál…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama