RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2019 15:36:00

Udělat pořádek není na škodu

Udělat pořádek není na škodu

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 16. října 2019 k veterinárnímu zákonu

 Dámy a pánové,

já se k tomu vyjadřuji trošku netradičně ke své obvyklé tematice, ale tady bych chtěl ještě jednou vystoupit ve třetím čtení s prosbou o podporu svých pozměňovacích návrhů.

My jsme možná mnozí z nás zaznamenali maily, kterými se různé skupiny lidí, kteří sebe považují za ochránce zvířat, a kteří se angažují právě v provozování různých zařízení, které se dají nazvat útulky, a kteří vyvracejí vždycky a zpochybňují názory té skupiny druhé.

Já si osobně myslím, že není na škodu udělat ve věci pořádek, a ten můj návrh směřuje jednak k samotnému procesu registrace nových útulků, ale také i k tomu, aby byla možnost prověřovat fungování útulků stávajících a jejich případné porušování předepsaných náležitostí postihnout zrušením registrace. Čili můj návrh, který je uvedený jako D1 a D2, se stává vlastně ze tří změn toho zákona.

První ta změna říká v § 42 - doplněná věta: Umožňující krajské veterinární správě neprovést registraci, pokud žadatel o ní nesplňuje požadavky stanovené tímto zákonem a příslušnými prováděcími právními předpisy vydanými k provozování útulku pro zvířata.

Druhý návrh se týká stejného paragrafu, odst. 9, kam se doplňuje věta, která vlastně evokuje pak možnost kontrolovat stávající provozovatele a umožňuje krajské veterinární správě pokud zjistí závažné nebo opětovné porušení povinností provozovatele tak registraci danému útulku zrušit.

A konečně můj třetí návrh, který vlastně dává určitý rámec těm předchozím dvěma návrhům, tak ten vlastně ukládá ministerstvu, aby vydalo prováděcí právní předpis, který by stanovil podmínky pro provozování útulku, jeho uspořádání a minimální velikost, prostor pro zvířata.

Čili to je ten zmíněný v předchozích dvou návrzích právní předpis, který by měla veterinární správa kontrolovat, ať už při ověřování splnění podmínek pro registraci, tak pak případně při ověřování určitých námitek proti tomu, že daný útulek nebo dané zařízení je provozováno v rozporu s požadavky, které stát klade na provozovatele útulku.

Čili jedná se o návrhy D1 a D2, a já vás tímto prosím o jejich podporu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama