RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2020 4:35:00

Další kolo amerického testu „volební demokracie“

Další kolo amerického testu „volební demokracie“

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám v USA.

Další kolo amerického testu „volební demokracie“

Jen část lidí ví, že „velké“ americké všelidové volby nevolí presidenta, ale volitele, kteří ho dle výsledku lidového hlasování a daných pravidel /nikoliv obvykle zákonné povinnosti) mají zvolit. Zdá se, že tým presidenta Trumpa je míle vzdálen od prokázání „obrovského volebního podvodu“ a tak zkouší hrát o hlasy právě těchto lidí, co mají být vykonavateli rozhodnutí voličů.

S jistým překvapením z historie zjistíme, že nejde o boj zcela ztracený. Dle webu fairvote.org existují v americké historii desítky případů, kdy kandidát nezískal oprávněný hlas volitele (ač velká část byla způsobena „nepolitickou událostí“, obvykle úmrtím volitele).

Dobrá zpráva je, že toto „proti systémové“ chování doposud nikdy nezměnilo to, kdo se stal obyvatelem Bílého domu na další léta, špatná, že při minulé volbě (2016) byt počet „politických odchylek“ (šlo o volbu jiného kandidáta ale stejné strany), který posílil vítězství Donalda Trumpa  nejvyšší v historii (10).

Nemyslím si, že se najde hodně volitelů, kteří podlehnou naléhání týmu dnešního prezidenta, a budou ochotni výsledek volby „přepsat“. A zdá se, že výsledek volby je tak přesvědčivý, že i malý počet „deviant votes“ by nic na volbě nezměnil. Větší drama  by bylo, kdyby se o totéž pokusil poražený kandidát v těsném souboji (a v jednu chvíli vedl pan Baiden o 2 volitele). Nicméně, není divu, že minimálně část lidí a odborníků se v tomto „systému“ necítí moc komfortně.

ps: Dokládá to pro mne názor, že jistá míra konzervatismu v pravidlech může dávat smysl, ale nesmí ji být příliš. Naše roztahování voleb na více dnů a absence možnosti korespondenční volby jsou zase naše přežitky, jejichž odstranění by podle mne "kvalitě voleb" jen prospělo.

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama