RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2022 19:58:00

Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická

Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická

Komentář na facebookovém profilu k vývoji kauzy Čapí hnízdo

 Pozorně jsem četl články, které pojednávaly v minulosti o této kauze, a také to, co se píše o jejím pravděpodobném konci.

Jsem daleko od toho si myslet, že odpovědnost za pro Agrofert velmi výhodnou operaci nese osobně Andrej Babiš. Ale mám s tím velký problém. Pokud na takovémto způsobu snižování daňové povinnosti, navíc "shodou okolnosti" provedeným v rámci velké skupiny, není nic špatného (tj. je to z hlediska práva je to ok), pak bude mít náš rozpočet, nad rámec šíleného strukturálního schodku přes 200 miliard či schopnost státu "šetřit" třeba tím, že policie bude jezdit v drahých BMW a jednom (snad jen) Ferrari, další problém. A to s výběrem daní.

Pokud dojde nikoliv k úpravě EET, ale jejímu ukončení bez náhrady, (což, myslím, zastaví možnou digitalizaci, k níž se dala část EET využít), prosadí se nápady na zrušení kontrolních hlášení, což otevře možnost pro růst podvodů s DPH. Ještě více se tak bude nastavením danění OSVČ podporovat „švarc systém“ a naše daňové příjmy budou dále erodovat.

Diskuse o daních je u nás stále zejména ideologická. To jsme si mohli (i když neměli) dovolit, když byl rozpočet ve slušném stavu, nyní je čas na odbornost, kompetenci a pragmatismus. Zatím ji nevidím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama