RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2020 18:25:00

Geniální vyjednavač president Trump

Geniální vyjednavač president Trump

Komentář na facebookovém profilu k Donaldu Trumpovi

Geniální vyjednavač president Trump

Carl Bernstein, legendární novinář, který stál za odhalením Aféry Watergate (ten čas ale beží) se ponořil do dovedností dnešního presidenta USA, v citlivé oblasti zahraniční politiky – osobních hovorů s leadery jiných zemí.

Co se dozvěděl? Zdá se, že diplomatickým profesionálům vždy stoupne tep a tlak, když se president ujme telefonu. Co je ale horší, je fakt, že ke svým spojencům se zřejmě president chová zcela „nespojenecky“ (a jako „bonus“ pak zřejmě slouží „neurvalost“ při jednání s ženami, navíc těmi, jejichž znalosti a dovednosti jsou ve zcela jiné lize).

Ještě horší je to, jak jedná s těmi, co spojenci jeho země věru nejsou. Bohužel, tónu jeho jednání i směru zřejmě docela šílených telefonních rozhovorů se pak musí přizpůsobovat práce celé americké diplomacie (aby kredibilitu presidenta chránila nebo se „jen“ nevystavila jeho mstě). Výsledky jsou vidět jasně:
Růst napětí kolem Severní Koreji, včetně demonstrativní demolice symbolického domu „Styčného úřadu“.

V otázce zbraní je stejné nejasno, jako před aktivitou amerického presidenta.

Rusko pokračuje v podpoře války na východě Ukrajiny, bez náznaku cesty k zlepšení a ani v dalších oblastech se nezdá, že by režim presidenta Putina sundaval „nohu z plynu“. Podezření, že Rusko platí za vraždy Amerických a Britských vojáků v Afghánistánu jen dokresluje to, v co zřejmě poměrně přátelské vztahy s presidentem Trumpem Putinovo Rusko přetavuje.
Obchodní válka s Čínou presidentu Trumpovi zatím mnoho také nepřinesla (zato vnesla do globálního světa chaos), navíc nezdá se, že by těsný vztah s tamním vedením zabránil velké nezodpovědnosti při propuknutí pandemie (za kterou USA trestá sice ne skvěle fungující, ale velmi potřebnou WHO). A vrcholem je pak estalace potlačování demokracie v Hongkongu.

Nechci být předčasný optimista, ale zdá se, že i trpělivost velké části Američanů s jejich „báječným presidentem“ pomalu spěje ke konci. I když by bylo chybou podcenit jeho schopnosti. Ne ty, které „dělají svět lepší“, neb těmi zřejmě nedisponuje. Ale těmi, které mu osobně pomáhají se dostat skoro z každého trablu, který si sám způsobí a chyb, kterými zahrnuje své okolí (a není v tom, bohužel, v dnešním světě vrcholové politiky výjimečný).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama