RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2022 18:45:00

Geopolitické prázdniny jsou u konce

Geopolitické prázdniny jsou u konce

Komentář na facebookovém profilu k událostem na Ukrajině

 Před pár lety bychom to, co se stalo včera v noci na východě Ukrajiny, považovali za šokující. Bohužel, víra v to, že pan Putin přesunul mnoho desítek tisíc vojáků na hranici s touto suverénní zemí, jen proto, aby "mohli diplomaté jednat", byla velmi naivní.

Otázka stojí, jaké další plány má vedení Kremlu, které jde dnes de facto proti postoji celého světa (potřebu zachování principu suverenity a územní celistvosti podporuje dnes i Čína).

Ale ne vše je nejasné. Jasné je, že politika západu, včetně EU, vůči Rusku pana Putina selhala. Naše diplomacie ani ekonomické nástroje neochránily před agresí Ukrajinu, většina jejíchž obyvatel má o své budoucnosti jiné představy než jak ji vidí pan Putin.

Západní spojenci se musí rychle odhodlat k jasné odpovědi. Po ní volá též noční vyjádření mých kolegů z EP. Okamžitou reakcí musí být velmi citelné ekonomické a osobní sankce. A snad ještě důležitější je pochopení toho, že takto dál nemůže politika západu vůči lidem, jako je pan Putin, pokračovat.

Mimo jiné to znamená, že "Geopolitické prázdniny", které si již dlouhou dobu Evropa užívá, jsou u konce. Musíme věnovat více pozornosti světu za naší hranicí a nacházet rychle sílu a odvahu k reakcím na nebezpečný vývoj. Důsledky nekonání, jak vidíme, jsou tragické.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama