RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2021 5:34:00

Je třeba zvážit, jaká skupina a kdy má být očkována prioritně

Je třeba zvážit, jaká skupina a kdy má být očkována prioritně

Komentář na facebookovém profilu k strategii očkování

 Drtivá většina lidí (kolem 95 %), co na COVID-19 umírá, je ve věku nad 65 let. Současná data ukazují, že u nás na covid umírá kolem 150 lidí denně a dnešní data u počtu nákazy ukazují, že číslo dále poroste. Nemocnice, které jsou již nyní na hranici kapacit, budou muset nějak zajistit péči o ještě více lidí.

Velkou naději přináší očkování, které dle dat z jiných více proočkovaných zemí ukazuje, že očkování nesporně chrání životy. Měli bychom tedy maximálně chránit ty, kteří jsou nejvíce ohroženi a zároveň tím snižovat tlak na naše nemocnice, neb jde samozřejmě o lidi, kterým hrozí i v případě zvládnutí choroby těžký průběh, včetně hospitalizace.

A právě proto je třeba zvážit, jaká skupina a kdy má být očkována prioritně. Tento týden začalo očkování skupiny nad 70 let a zároveň se spustilo očkování učitelů. Již po prvních hodinách, kdy byla otevřena registrace očkování pro učitele, se registrovalo skoro 100 tisíc učitelů. To znamená až 200 000 dávek méně pro lidi v nejrizikovější skupině. Je proto otázka, zda upřednostňování z hlediska dopadu infekce méně rizikových skupin před nejvíce rizikovými, je momentálně dobré řešení.

Bez pochyb je podle mne správné rychlé očkování zdravotníků, kteří pacienty s Covid léčí nebo tam, kde je ochrana složitá, ale očkování učitelů mi v tuto chvíli dává mnohem menší smysl, neb návrat do škol v horizontu dalších týdnů na stole podle mne není, a proto myslím, že tento krok měl pár týdnů počkat.

Strategie přednosti některým skupinám a nerozhodování výhradně dle věku či zdravotního stavu, by možná dávala smysl (stejně jako odkládání druhé dávky vakcín, které, jak se zdá, funguje v UK), kdyby u nás byla nákaza potlačena a nemocnice v „normálním provozu“. Dnes jsme od takové situace ale bohužel na míle daleko a zpomalení očkování těch nejvíce rizikových skupin situaci pouze zhorší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama