RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2022 8:38:00

Myšlenka, že vše, co je důležité, má stát vlastnit, podle podle mne nefunguje

Myšlenka, že vše, co je důležité, má stát vlastnit, podle podle mne nefunguje

Komentář na facebookovém profilu k příčině předvánoční plynové krize v USA

 Jedním z faktorů, který posílil předvánoční plynovou krizi v EU, byly nedostatečně naplněné zásobníky plynu. Jakou roli v tom hrály poloprázdné zásobníky provozované v Evropě firmou Gazprom by mělo být prošetřeno.

Dle informací Hospodářské noviny se schyluje k prodeji podstatné části "českých zásobníků". Zatímco vládní plán na nákup podílu na stovky kilometrů vzdáleném terminálu na LNG dle mého soudu nijak zásadně naši energetickou bezpečnost neposílí, to, co bude se zásobníky stále více potřebného plynu, je podle mne velmi důležité.

Nejde přitom o to, aby je stát koupil. Myšlenka, že vše, co je pro stát a jeho občany důležité, má stát vlastnit, podle mne nefunguje. Jde o to, aby bylo jasno, že zásobník bude používán tak, aby dělal to, co má. Tedy, aby naplněním před začátkem zimy zajistil bezpečné a bez výkyvů ceny dostupné dodávky zemního plynu v období vysoké spotřeby. Musí být stanovena jasná pravidla pro toho, kdo bude zásobník provozovat (např. povinnost prodat kapacitu, kterou nechce využít).

Myslím, že taková pravidla by měla platit i napříč Evropou (po čemž již dlouho volám) a probíhající prodej je dobrou příležitostí, jak nějaká aspoň domácí fungující pravidla rychle vytvořit, neb prodávající zjevně upřednostní prodej tomu, kdo zaplatí nejvíc. Pokud by se zásobník mohl stát kartou na politickém stole, bude zájemce, který s touto kartou hodlá hrát, ochoten zaplatit více než ti, kteří touto cestou jít nechtějí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama