RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2019 13:24:00

Náš vztah k politice je přinejlepším vlažný

Náš vztah k politice je přinejlepším vlažný

Komentář na facebookovém profilu ke vztahu obyvatel České republiky k politikům a politice

 Jak jsme na tom my Češi ve vztahu k politice a politikům? A jak si představujeme vládnutí v naší zemi či v Evropě? Statistiky ukazují, že náš vztah k politice je přinejlepším vlažný. Volební účast u sněmovních a prezidentských voleb se pouhé tři dekády od chvíle, kdy začalo mít smysl u voleb volit, pohybuje stabilně kolem 60 %. Politik figuruje dlouhodobě na nejnižších příčkách žebříčku respektovaných profesí. Dokládá to fakt, že s činností ministrů, senátorů nebo poslanců - ale i samotnou politickou situací - je nejen v dnešní době většina lidí podle průzkumů nespokojena.

Jako by nás projevení našeho hlasu pro formování naší budoucnosti moc nelákalo. Nejvíce to dokumentuje pohled na evropské volby. V roce 2014 byla při těchto volbách v Česku účast pouze kolem 18 %, což nás vyneslo na nepopulární příčku druhé nejnižší účasti v Evropě. Co se důvěry či nedůvěry ke společné Evropě týče, jsme vůbec „nejpodezíravější“ země z celé Unie, od které dle statistik a projevů některých politiků leckdo čeká, že Unii opustí.

Jsou tato v evropském kontextu neobvyklá čísla překvapením? A je to normální nebo nebezpečné? Co s nimi můžeme udělat? Kde děláme my, kteří bychom chtěli vidět jiný stav, chybu? Může se nám přihodit brexit? A proč výsledkem podobně organizovaných voleb presidenta je zcela jiný výsledek než v námi velmi podobném Slovensku? Jak a v čem se můžeme se inspirovat od ostatních v Evropě?

I o tom si budeme povídat na další z mých debat, tentokrát s názvem „O zájmu a důvěře Čechů v politiku a o tom, zda nás přestává bavit volit?“ v pondělí 8. dubna od 18 hodin v Evropském domě v ulici Jungmannova 745/24, 110 00 Praha. Mé pozvání přijali čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, prezidentský kandidát a senátor Marek Hilšer a bývalá velvyslankyně při EU Milena Vicenová. V případě zájmu se na debatu registrujte na e-mail ZDE do pátku 5. dubna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama