RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2023 22:09:00

Návrh zestátnění ČEZ míří jednoznačně špatným směrem

Návrh zestátnění ČEZ míří jednoznačně špatným směrem

Reakce na facebookovém profilu k diskusi o zestátnění ČEZ

 Myšlenka, že by stát byl nejen regulátorem či tvůrcem pravidel na klíčovém energetickém trhu a zároveň vlastníkem jednoho z účastníků, není hodná středo-pravicové vlády. To ale není zdaleka jediný problém.

Nápad, že problémy naší energetiky a energetickou krizi vyřeší zvýšení role státu, jde přímo proti logice řešení současné situace na energetickém trhu, které dnes razí Evropská komise – a byly to její návrhy, které pomohly bezprecedentní energetickou krizi zatím zvládnout. Posílení role dlouhodobých instrumentů, jako je stabilizace ceny, vybudování potřebných kapacit nebo transparentnost, to je podle mě cesta k levné, udržitelné a bezpečné energetice.

U nás ale místo modernizace startuje netransparentní diskuse o zestátnění největší české energetické firmy. Proponenti nápadů typu odříznutí se od jednotného trhu nebo zestátnění části či celé distribuce nejen evidentně neví, že by to bylo v nesouladu s platnými unijními pravidly. Neví ani to, že se naše jaderně-fosilně-státní energetická vize střetává právě se snahou o modernizaci unijního trhu.

Ta bude stát na efektivním využití hlavně obnovitelných zdrojů a dalších instrumentů, zajišťujících mimo jiné podmínky konkurenčního prostředí. Větší role státu nikoliv v utváření pravidel, ale mezi konkurujícími si firmami, je cesta k efektivní a bezpečné energetice.

Více se dočtete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama