RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2019 17:17:00

O svobodě internetu - ke článku 13 naposledy

O svobodě internetu - ke článku 13 naposledy

Komentář na facebookovém profilu k autorskému zákonu

 V minulé části jsem popsal, jak je určena povinnost platforem chránit práva autorů děl. Vysvětlil jsem, jak to je, či spíše není, s upload filtry, a hlavně s klíčovou vlastností povinnosti platforem – proporcionalitou.

Neméně palčivá je ale otázka, jak velké riziko je, že „legální“ díla budou neprávem odstraněna a jak se postižení mohou bránit.

Text dále obsahuje tři pojistky vyvracející případné obavy, že by v důsledku vyšší ochrany autorských práv mohlo docházet k odstraňování i děl legálních, na která se autorskoprávní ochrana nevztahuje.

Zaprvé, povinnost poskytovatele služeb (online platformy) vyvinout nejlepší možnou snahu směrem k zajištění nedostupnosti děl chráněných autorským právem se bude vztahovat pouze na ta díla, na něž byla online platforma předem upozorněna ze strany držitele autorských práv.

  Zadruhé, text výslovně uvádí, že jakékoliv povinnosti poskytovatelů služeb (online platforem) směřující k zajištění autorskoprávní ochrany nesmí být vykládány tak, aby vedly k obecné povinnosti monitorovat (filtrovat) obsah ukládaný na jejich webové stránky.

Za třetí, text z autorskoprávní ochrany jednoznačně vyjímá citaci, kritiku či recenzi díla a užití díla pro účely parodie, karikatury či imitace. V takových případech tedy nebude užití díla podmíněno souhlasem majitele autorských práv, a tato díla tedy budou moci být volně sdílena a šířena a nebude docházet k jejich mazání.

Postavení uživatelů internetu vůči poskytovatelům služeb (online platformám) bude posíleno předpokládaným zavedením mechanismu vyřizování stížností a nápravných mechanismů v případě sporů o mazání nebo blokování obsahu ukládaného těmito uživateli online (který musí zahrnovat "lidský element" při posuzování).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama