RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2022 7:33:00

Od současné vlády nelze zavedení eura čekat

Od současné vlády nelze zavedení eura čekat

Komentář na facebookovém profilu k přijetí eura

 Jsem rád, že Hospodářské noviny daly nakonec mému textu pozitivní titulek "Kdyby se politikům chtělo, euro by mohlo být v Česku zavedeno k 1. lednu 2027" (níže odkaz). Má obava byla, že se „promlčíme“ nebo „pronekonáme“ k tomu, že reálná možnost pro přijetí eura bude až v další dekádě. Tedy nejdříve za více než 8 let. To je déle, než řadě nových zemí EU trvala cesta do eurozóny od vstupu do EU.

To, že v současnosti plníme pouze jedno ze čtyř tzv. Maastrichtských kritérií, tedy podmínek, které musí členská země EU usilující o euro pro jeho zavedení splnit, nehraje roli. Věřím, že naše země kritéria během několika let plnit začne, ale odložit pod touto záminkou vládní diskusi o euru by byla obrovská chyba.

Prakticky nic nám nebrání vstoupit v tomto volebním období do kurzového režimu ERM2. Pobyt v něm po dobu nejméně 2 let je též Maastrichské kritérium (k jehož plnění se vláda ve svém Prohlášení hlásí). Tento režim naši měnovou politiku fakticky neomezí. Pobyt v ERM2 pak umožní dalším vládám - budou-li k tomu mít vůli a budeme-li plnit kritéria - euro ve svém období přijmout.

Opak, nevstup naší země do ERM2 v dalších 2 letech, fakticky „zajistí“ nepřijetí eura až do roku2030. Proč tomu tak je a proč se časový kalendář přijetí eura míjí s kalendářem volebním vysvětluji v textu pro HN (ZDE).

Od současné vlády nelze čekat zavedení eura, ani politicky, ale hlavně to nevychází termínově. Naopak, pokud tato vláda naši zemi do ERM2 přivede, bude to politicky i ekonomicky odpovědné a férové. Otevře se tím totiž možnost euro přijmout nejrychleji již k 1. lednu 2027, na základě rozhodnutí následující vlády.

Vzhledem k politickému rozložení sil ve vládě je to férový kompromis, vzhledem ke stavu ekonomiky pak odpovědné rozhodnutí. A z pohledu postupně rostoucí popularity eura mezi občany, je to též rozhodnutí prozřetelné. Odpovědný politik by proto nad otázkou „do ERM2 vstoupit, či nevstoupit?“ neměl moc přemýšlet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama