RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2022 21:18:00

Odstávky velké části francouzské jaderné flotily

Odstávky velké části francouzské jaderné flotily

Komentář na facebookovém profilu k energetice.

 Zatímco česká energetická diskuse "žije" debatou o tom, co má či nemá Německo dělat se svými necelými 4 GW výkonu jaderných elektráren (jejichž provoz prodloužila vláda do jara), evropskou energetiku notně zatěžuje jiný jaderný problém.

Tím jsou masivní odstávky velké části francouzské jaderné flotily, která je způsobena jak plánovanou opravou stárnoucích bloků, tak nově objeveným problémem koroze na několika blocích. Dle electricitymap je teoretický výkon francouzských jaderek přes 60 GW, dnes ale dodávají jen mírně přes 30GW. Tato bilance nejlépe ukazuje rozměr problému. Přísliby postupného spouštění bloků z konce léta zůstaly na papíře a stejně „optimisticky“ zní cíl francouzského ministra hospodářství.

Pro představu, chybějících nejméně 10 GW výkonu představuje nejen 2,5 násobek německého jaderného výkonu, ale je více než výkon potřebný k uspokojení průměrné roční spotřeby ČR.

Chybějící elektřina z francouzských jaderek není hlavně dnes pro Evropu dobrá zpráva, nahrazujeme ji pálením tisíců tun uhlí a někdy i nedostatkového plynu. Na stranu druhou to ukazuje docela velkou robustnost evropské energetiky. Bude ale lépe, když ji v dalších měsících nebudeme testovat a Francie bude s to na trhu dodávat zásadně vyšší množství elektřiny než dnes. A zároveň to potvrzuje, že v budování unijního elektro-trhu a lepšího řízení rizik musíme rychle postoupit kupředu.

Zdroj ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama