RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2015 10:06:18

Pár česko-řeckých čísel a poznámek

Pár česko-řeckých čísel a poznámek

Luděk Niedermayer na Facebooku

1. Jak to je se mzdami

Pod diskusemi o řecké ekonomice se stále vracíme k tomu, že Řekové mají „vysoké“ platy a my nízké. Za „plat“ přitom každý považuje to, co si „odnese domů“. Ale je v tom zádrhel, neb ekonomicky (i logicky) je podstatnější to, kolik za naši práci zaplatí ten, pro koho pracujeme.

U nás je od začátku „kapitalismu“ nastaven poněkud „socialistický“ systém „neviditelné daně“, kdy kromě daní a odvodů z mzdy (ty tvoří většinu rozdílu mezi hrubou mzdou a „platem“), jde z naší ceny práce velká část státu přímo od zaměstnavatele. Výší této daně jsme na špičce Evropy.

V číslech to znamená, že zaměstnanec s hrubou mzdou 25 000 Kč dostává slušných 19 295 korun „platu“ na ruku, ovšem jeho práce má „hodnotu“ 33 500 korun (tolik za ni platí zaměstnavatel), jenže stát mu z ní odkrojí přes 42 procent.

Pokud máme pocit, že jsme neevropsky málo placeni, nezapomeňme, kam a jak velká část naší mzdy „odtéká“. Co za to dostáváme? Třeba jídlo a ubytování v nemocnici zdarma, hromadnou dopravu v Praze za 10 korun denně. Ale i nesmyslné státní zakázky a investice. Nevím, zda to je „dobrý deal“.

2. Důchody a rozpočet

Řecké penze jsou neudržitelné. Projevil se v nich plně problém politického způsobu řízení průběžného systému, na který často poukazuji. Nesmíme ale zapomenout, že velká část obrovského tamního penzijního schodku přišla s kontrakcí ekonomiky (o čtvrtinu) a poklesem zaměstnanosti. Řekové (nejen oni) budou muset schodek zásadně snížit, zřejmě kombinací poklesu penzí (děje se), změnou v odchodech do penze (děje se) a rozhodnout se, jak velkou „díru“ ufinancují daněmi. Slibuji, že až bude chvíli čas, podívám se na čísla a napíšu o tom víc.

3. Trocha provokace závěrem

Nevím, jak to se s těmi „línými Řeky a jejich ouzem“, nicméně:

- Autobusy, kterými jsme na Krétě jeli, měli zpoždění vždy do 5 minut proti jízdním řádům (pokud to ovšem nebyl bus, který měl jet před hodinou )

- Zato letadlo naší české společnosti se „zdrželo“ o 2 hodiny. Kvůli výměně kola, prý. Myslel jsem, že na to jsou servisní kontroly a ne kutilství před odletem, které vede ke zpoždění

- Řekům na letišti trvala „obrátka“ našeho letadla (výstup lidí, vyložení zavazadel, úklid, tankování, naložení a nástup) 60 minut. V Praze se na zavazadla čekalo skoro 40 minut…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama