RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2022 8:36:00

Pozdě, ale přece!

Pozdě, ale přece!

Komentář na facebookovém profilu k zavedení jednotného typu konektoru pro všechna přenosná zařízení

 Éra klubek zamotaných nabíječek s různými typy konektorů, a hlavně úplně zbytečného odpadu se blíží ke konci. V Evropském parlamentu jsme schválili silnou většinou 602 (proti 13) hlasů nová pravidla zavádějící jednotný typ konektoru pro všechna přenosná zařízení.

Od podzimu 2024 tak budou výrobci povinni na svých zařízeních užívat port USB-C, a to na všech chytrých telefonech, tabletech, fotoaparátech apod. Zákazník bude mít rovněž na výběr, zda zakoupit nové zařízení s nabíječkou nebo bez ní. Od roku 2026 by měly být USB-C vybaveny také všechny nabíječky notebooků.

Za jasnou shodu parlamentu jsem rád, jednotná nabíječka nejen zjednoduší životy Evropanů, ale hlavně bude mít pozitivní vliv na životní prostředí. Ušetří totiž tisíce tun elektronického odpadu ročně.

Evropský parlament k tomuto kroku Komisi vyzýval opakovaně již od roku 2009, ale její dialogy s výrobci příliš nikam nevedly. Proti byl třeba Apple. Těší mne, že jsme se konečně hnuli z místa. Ještě je nutné schválení Radou EU, ale to bylo předjednáno již v červnu. Jednotným nabíječkám by tak nemělo stát nic v cestě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama