RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2022 9:21:00

Přijetí eura by přineslo větší stabilitu i růst ekonomiky

Přijetí eura by přineslo větší stabilitu i růst ekonomiky

Komentář na facebookovém profilu k výhodám přijetí eura

 Z politického hlediska by to pak znamenalo náš silnější hlas v Evropské unii. Naše země je navíc již dnes pevně obchodně a investičně ekonomicky svázána s eurozónou a na jeho přijetí velmi dobře připravena. Vstup do kurzového režimu ERM 2 není závazkem přijetí eura, ale otevřením cesty k němu.

Vstup do ERM 2 by znamenalo, že se, navíc s jistou mírou flexibility, zavážeme k tomu, že se náš směnný kurz bude pohybovat někde mezi 21 až 28 Kč vůči euru. Myslím, že při dnešním kurzu 24.50 Kč tento závazek není pro naši měnovou politiku nikterak omezující. Vychýlení nad tyto hranice by stejně nebylo pro ekonomiku vůbec nic dobrého.

Již dlouho stojím za tím, že přijetí eura a kroky k jeho přijetí jsou ekonomicky i politicky správným rozhodnutím a vstup do ERM2 vidím jako nutné mimimum, které by měla současná vláda udělat. Tím by hypoteticky otevřela možnost přijetí eura za zhruba 4 roky a pro další vládu (či vlády) by se v rámci jednoho mandátu otevřela možnost vstup do eurozóny učinit.

Na celý rozhovor se můžete podívat ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama