RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2021 21:45:00

Přístup k dotačním programům musíme změnit

Přístup k dotačním programům musíme změnit

Komentář na facebookovém profilu k motivaci občanů a firem k investicím

V šestiletém horizontu dostaneme z rozpočtu EU přes 1000 miliard korun a zaplatíme do něj odhadem 400 až 500 miliard. Zhruba třetinu z těch čistých peněz bychom dle mého soudu měli využít právě na zásadní snížení emisí skleníkových plynů v naší zemí. V Česku se v minulé dekádě prakticky zastavil rozvoj obnovitelných zdrojů, které teď v Evropě hrají prim. To znamená, že prostor pro investice je u nás opravdu obrovský.

Důležité bude nastavit jednotlivé programy tak, aby jasně motivovaly občany a firmy k investicím, které ke snížení emisí vedou (a mnohdy navíc šetří jejich peněženku). Bude potřeba se více zaměřit na renovace budov a vůbec snižování spotřeby energií. Musíme změnit přístup od toho, kdy se zdá, že kritériem úspěšnosti programu je to, zda jsou peníze vyčerpány, k měření toho, zda program na vynaložený objem peněz přinesl potřebný efekt.

Dotační programy mají totiž nejen klimatickou, ekonomickou, ale i sociální rovinu. Na tu poslední zapomínáme a tak "možnost ušetřit" je často zavřená lidem s nižšími příjmy. Je to chyba, třeba v dnešní situaci růstu cen za energie je vidět, že ti, co již investovali do zateplení nebo jiné úspory energií, ušetří ještě více, než čekali.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama