RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2020 13:57:00

Prý to je lepší, než “šrot z Německa”

Prý to je lepší, než “šrot z Německa”

Komentář na facebookovém profilu ke stavu naší železnice

Nedávno se pan ministr (mimo jiné) dopravy pochlubil, jak usilovně a úspěšně modernizuje naši železnici, aby odpovídala 21. století. Ve skutečnosti spíše konci století minulého, ale je pravdou, že nástup soukromníků spolu s vyššími požadavky krajů, mírné zlepšení přinesly.

Ale má to své meze. Snad nejlépe to dokládá zpráva, o připravě modernizovaného vlaku, který obohatí vozový park na severu Moravy.

Modernizace pro 21. století přinese nová okna, o něco lepší sedačky s novými potahy a nabíječky na mobil. A dokonce někde (v motorovém voze) i klimatizaci! Prý to je (na 10 let!) lepší, než “šrot z Německa”.

Připomeňme si, že soupravy M 152 vznikly jako “nouzové, technicky zaostalé” řešení, v 70. letech. Jen díky postupujícímu zaostávání komunisty devastované ekonomiky se v nebývalé míře “prosadily”, ačkoliv konstrukčně (hlavně podvozkem) pařily do doby dávno minulé.

Reinkarnace (nové nátěry, motory a nový nepoháněný, dílem nízkopodlažní vůz, s nejluxusnějším WC na našich tratích) se dočkaly po roce 2005 (a i nadále, trochu drkotavě, hodně hlučně a díky jediné hnané nápravě hnacího vozu ve vlhku s problémy) jezdí pod názvem Regionova. Během rekonstrukce přitom cena za renovaci dvouvozové Regionovy vystoupala z 20 na 26 milionů.

A zdá se, že se díky strategii státem vlastněného dopravce ČD, budeme další desítky let s reinkarnací zaostávajícího komunistického strojírenství potkávat i déle než po 50 letech od jeho vzniku.

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama