RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2023 9:18:00

Rusko. Kritika „jedné pravdy“ rovná se vlastizrada a 25 let natvrdo

Rusko. Kritika „jedné pravdy“ rovná se vlastizrada a 25 let natvrdo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k situaci v Rusku.

 Kritika „jedné pravdy“ rovná se vlastizrada a 25 let natvrdo za jiný než prorežimní názor pro ruského opozičního novináře Kara-Murzu. To je realita Putinova Ruska. Murzova statečnost tváří v tvář ruskému teroru bez jakékoliv možnosti na útěk je neuvěřitelná. Pravda pro něho získala větší hodnotu než vlastní svoboda, možná i život. Není náhodou, že Kara-Murza vloni získal cenu Václava Havla za lidská práva.

Havlova slova "Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne." jeho činy dokonale vystihují. Nechci ani domýšlet, jak s ním je v ruských věznicích zacházeno, podle posledních informací je jeho zdravotní stav kritický. A určitě jeho případ není dnes v Rusku ojedinělý.

Doufejme, že z Putinovy agrese se bude v budoucnu zodpovídat hlavně Putin sám a jeho spolupracovníci. Potrestány musejí být také nejen činy ruských vojáků, ale i "prorežimní" rozhodnutí soudců, třeba jako v případě Kara-Murzy.

O jeho případu jsem mluvil přímo s jeho manželkou, která před několika týdny EP navštívila. Tento případ ukazuje, že se nesmíme bát využívat nástroje, které máme. Proto jsme v dopise s kolegy v EP vyzvaly vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Josepa Borrella k přísnějšímu uplatňování režimu globálních sankcí EU, tzv. Magnitského zákona EU, proti osobám odpovědným za vážné porušování lidských práv a věznění aktivistů v Rusku. V případě tohoto rozsudku je jasné, že sankce musejí dopadnout na lidi zapojené do jeho vzniku. Je absurdní, aby se např. soudce, který verdikt vynesl, mohl po EU volně pohybovat a třeba zde prováděl ekonomické aktivity. Své kolegy v Praze jsem požádal, aby iniciovali taktéž využití "českého magnického zákona", opět pro osoby spojené s tímto šíleným rozsudkem.

A dnes odpoledne, na základě souhlasu drtivé většiny přítomných poslanců, bylo odsouhlaseno projednání rezoluce, která se týká (nejen) případů pánů Navalného a Kara-Murzy. Asi tím konání Putinova režimu nezastavíme, ale učinit konkrétní lidi odpovědné za konkrétní činy je něco, co bylo i včera pozdě začít dělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama