RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2022 5:34:00

Snaha zkrotit růst cen v zárodku nepřišla včas

Snaha zkrotit růst cen v zárodku nepřišla včas

Komentář na facebookovém profilu k opožděným reakcím na růst inflace

 Posledních deset let se díky setrvale nízké inflaci napříč většinou světa zdálo, že je práce centrálních bank jednoduchá. S tím se proměnilo i obsazení jejich vrcholných orgánů. Namísto zkušených ekonomů a centrálních bankéřů místa obsazovali stále více jedinci s politickými dovednostmi, ale chabými zkušenostmi s měnovou politikou, finančními systémy či "makrem".

Navíc, kvůli tomu, že leckde vznikly "modely" fungování, které zpomalily reakci CB na velkou změnu ekonomiky, stalo se, že důležitá rozhodnutí zvýšit úrokovou sazbu padla (a přichází) často pozdě.

Snaha zkrotit růst cen v zárodku (alespoň u poptávkové části inflace) tak nepřišla včas. A tak dnes leckde, zejména v eurozóně, zvýšení úrokových sazeb přichází se značným zpožděním a v době, kdy už můžeme pozorovat první známky ekonomické recese. Což je komunikačně i ekonomicky nepříjemná situace.

To mne přivedlo k tomu, že jsem se nad tím, jak se změnil svět, ve kterém jsem strávil největší část své kariéry, zamyslel v textu pro bruselské Politico. V angličtině najdete originálni text ZDE, česky na webu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama