RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2016 22:30:02

Snížení emisí bez nadměrného zatížení průmyslu

Snížení emisí bez nadměrného zatížení průmyslu

Evropský parlament dnes hlasuje o nových národních emisních stropech pro látky znečišťující ovzduší. Výsledná dohoda je kompromisem mezi původním přísnějším postojem Evropského parlamentu a mírnějším postojem členských států v Radě.

 Evropský parlament dnes hlasuje o nových národních emisních stropech pro látky znečišťující ovzduší, jako je oxid siřičitý, oxid dusíku, těkavé organické sloučeniny (ředidla, rozpouštědla, čistidla), amoniak a jemné prachové částice. Jedná se o značně nebezpečné látky, které mohou mít karcinogenní, mutagenní a toxické účinky (vznik rakoviny, dědičných chorob, poškození plodu v těle matky, poškození reprodukční schopnosti). Podle Světové zdravotnické organizace zemře každoročně na rakovinu plic způsobenou znečištěním ovzduší 223 tisíc lidí. Do roku 2030 se má přitom tento počet zdvojnásobit. Výsledná dohoda je kompromisem mezi původním přísnějším postojem Evropského parlamentu a mírnějším postojem členských států v Radě.  

„Dosažený kompromis přispěje k výraznému zvýšení kvality ovzduší, a tedy zvýšení kvality života lidí, aniž by přitom znamenal nadměrnou zátěž pro průmysl. Velký kus práce při snižování emisí budou muset odvést zejména Polsko, Maďarsko a Rumunsko, které se dohodě bránily a trvaly na výrazně měkčích emisních cílech. Z celoevropské dohody o snížení emisí látek znečišťujících ovzduší budou mít jednoznačný prospěch obyvatelé některých našich příhraničních regionů, kteří jsou nyní vystaveni nadměrnému znečištění například z Polska. Novou emisní legislativu považujeme za dobrý příklad toho, jak EU přispívá ke zlepšování kvality života občanů. Bez zapojení Unie by bylo velmi obtížné na bilaterální nebo regionální bázi přimět země, které znečisťují vzduch zejména přes hranice, k větší odpovědnosti“, uvádí k dnešnímu hlasování europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09/STAN) a Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), zástupci české národní delegace v poslaneckém klubu Evropské lidové strany

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama