RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2016 17:34:00

V době růstu máme dluhy splácet

V době růstu máme dluhy splácet

Pár čísel, o našich penězích, které probíhají státním rozpočtem. Opravdu velký přebytek rozpočtu je dobrou zprávou.

Díky růstu ekonomiky je dnes čas, kdy bychom měli dluhy splácet, nebo je aspoň nenavyšovat. Pokud se přesto vláda pokusí dotlačit rozpočet do deficitu mnoha desítek miliard, což zatím plánuje, je to ryzí neodpovědnost. Tato dobrá zpráva se totiž může změnit ve špatnou, pokud si tento stav ministři vyloží tak, že "zdroje jsou".

A nyní pár vybraných čísel:

- rozpočet táhnou růsty příjmů z daní fyzických a právnických osob (obě nad 10 % meziročně)
- výběr DPH (resp. jeho podíl do státního rozpočtu) roste překvapivě pomalu (2,8 %)
- ve vztahu k rozpočtu EU jsme vykázali přebytek příjmů nad platbami o 66,6 miliard
- na straně výdajů vzrostly výdaje na sociální dávky (o 2 %)
- meziročně poklesly kapitálové výdaje ze státního rozpočtu o (těžko uvěřitelných) 37 % (což je 24 miliard)

Co to znamená:

Potvrzuje se, že ekonomika je v docela dobré kondici. Není to vůbec zásluha této vlády, ale je to fenomén, který (jak často píšu) pro nás platí již velmi dlouho (a předchozí vlády jej naštěstí "nekazily").

Zásadní pro zlepšení rozpočtu je pokračování ekonomického růstu a zlepšení trhu práce (které prostě musely přijít :-) ). U firemních daní se projevuje dobrá kondice firem (která trvá tak dlouho, že nezbývá než daně platit) a pomáhají asi i postupně zaváděná opatření proti jejich obcházení (transfer pricing, skupiny atd.).

Ministrem financí slíbené zlepšení výběru DPH se přes podstatné zvýšení nákladů na její výběr (hlášení, zadržování vratek atd) nezlepšil (růst je celkem, tedy nejen v státním rozpočtu, jen 4,3 %).

Vskutku hanebný je propad investic. Vládě se daří rozkývávat ekonomiku tím, že poté, co poptává mnoho investic, kohoutek státních výdajů přiškrtí, aby ho poté zase uvolnila.

Další pozoruhodný fakt je, že v době zásadního zlepšení na trhu práce, růstu příjmů, rostou sociální dávky (nejen důchody!).

Minulé vlády udělaly mnoho proto, aby naše ekonomika fungovala a aby rozpočet nestahoval naši zemi ke dnu. Dnešní ministři z toho mají tak trochu neférově prospěch (cest la vie). Měli bychom ale po nich nekompromisně požadovat, aby tuto výhodu naši země nepřetavily v budoucí problém, který předají svým následovníkům...

O kvalitě rozpočtové práce hovoří čísla. Nestojí to za moc. A navíc, řada kroků vlády směřuje k tomu, že by ekonomika v budoucnu mohla růst hůře. Což by bylo pro občany i rozpočet velmi zlé...

LUDĚK NIEDERMAYER, EUROPOSLANEC

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama