RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2022 13:46:00

Zahrnutí práva na bezpečný a zákonný potrat do Listiny základních práv EU

Zahrnutí práva na bezpečný a zákonný potrat do Listiny základních práv EU

Komentář na facebookovém profilu k potratům.

 Zrušení legálního přístupu k potratům je hazard se zdravím žen. Zdá se, že touto cestou se vydají některé státy USA poté, co Nejvyšší soud minulý měsíc po téměř 50 letech anuloval rozhodnutí Roe v. Wade a ukončil tak federálně zakotvené právo na potrat z roku 1973. Považuji to za zásah do práv žen, který není hodný moderní společnosti 21. století.

Proto jsme v Evropském parlamentu přijali rezoluci, tedy nelegislativní text, která mimo jiné navrhuje zahrnutí práva na bezpečný a zákonný potrat do Listiny základních práv EU. Začleněním právní ochrany práva na potrat v rámci EU se zajistí, že život žádné ženy či dívky nebude z důvodu nebezpečí nelegálně prováděné interrupce ohrožen.

Ženy mají právo rozhodovat o svém vlastním těle. Zakázáním přístupu k potratům reálné interrupce nekončí, ale jsou prováděny nebezpečným a život ohrožujícím způsobem. A pro některé ženy jsou ekonomicky těžko dostupné. Je důležité zabezpečovat sexuální a reprodukční zdraví a práva žen, která zahrnují kromě metod a prostředku antikoncepce, sexuální výchovy i přístup k potratům (který samozřejmě není formou antikoncepce, ale mnohdy zcela jasným východiskem ze vzniklé, třeba život ženy ohrožující, situace). Sexuální a reprodukční práva bohužel ani v dnešní době nejsou samozřejmostí. Práva žen jsou ohrožována a opakovaně napadána nejen v Americe, ale i u nás v Evropě. Přináší to tragédie jako jsou úmrtí žen v případech, kdy je postihl rizikový vývoj a včas se interrupce nedočkaly. Navzdory nepříznivému vývoji nesmíme dovolit, aby ženy přišly o svá základní lidská práva, jež jsou výsledkem dlouhodobého boje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama