RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2021 6:37:00

bytečné zvýšení úroků bolí firmy i dlužníky

bytečné zvýšení úroků bolí firmy i dlužníky

Komentář na facebookovém profilu k zvyšování úrokových sazeb ČNB

 Zdražování dál nabírá na síle. Zatímco meziroční míra inflace vyrostla k šesti procentům, ceny průmyslových výrobců v říjnu meziročně poskočily o téměř dvanáct procent a rostou tak nejrychleji od roku 1992.

Inflace je průvodním jevem něčeho, co je vlastně pozitivní. Ekonomiky se totiž po pandemii rozběhly mnohem rychleji, než kdokoliv očekával a trh nestíhá na současnou poptávku dostatečně rychle reagovat.

Centrální banka věří, že se inflaci podaří zkrotit. Ale zřejmě, narozdíl od ECB, nevěří tomu, že inflace klesne na "rozumné hodnoty" sama, bez pomoci zvýšení úroků. Je to nelehká volba pro centrální bankéře.

Zbytečné zvýšení úroků bolí firmy a dlužníky, trvající vysoká inflace má náklady přinejmenším takové, spíše vyšší. Česko má svým nezapojením do eurozóny teoretickou možnost inflaci krotit. Je ale otázkou, zdali takové krocení inflace není příliš nákladné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama